Kapr na vánočním stole: Jak ho jednoduše a správně vykostit

Takhle vypadá krásný filet z kapra
Zdroj: Webgarden
Z kapra je nejdříve nutné odstranit páteřSprávný postup prořezávání kapraSeřízněte z každé porce žebraTakhle vypadá krásný filet z kapra+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Štědrovečerní večeří končí půst. Kraj od kraje se v dřívějších dobách lišilo složení večeře. Ryba se jedla zejména v jižních Čechách. Nicméně se ryba považovala za postní jídlo. Později se za postní jídlo považovalo vše, co plave. My jsme se ale opět vrátili k tradici kapra, tak se pojďme také naučit, jak ho správně filetovat.

Redaktor
Redaktor 24. prosince 2018

Pokud se necítíte na domácí popravu, raději kupujte kapra zabitého, vykuchaného. Usmrcené kapry nabízejí hypermarkety a některá řeznictví. U vakuovaných ryb pečlivě zkoumáme datum spotřeby a neporušenost obalu. Malá kůstka může nenápadně protrhnout obal, zápach z takové ryby však bude více než nápadný. Od zabití do spotřeby nemá uběhnout déle než týden.

Postup správného vykostění kapra

Při přípravě kapra bez kostí z připravených porcí nejprve seřízněte z každé porce žebra. Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte na plocho, přitlačte na něj tak, že prohnutá žebra přimáčknete na podložku a teprve pak táhněte nůž stále ve vodorovné poloze po žebrech. Tak naprosto nejlépe žebra z každé porce odstraníte. V případě ocasní části kapra seřezávejte tenkým nožem svalovinu z páteře shora ke spodní části, radí na webu Třeboňskýkapr.cz.

S kaprem je spojený vánoční zvyk, a to schovávání šupin pod talíř. Takto schované šupiny přinášejí štěstí a zajistí dostatek peněz v příštím roce. Někteří lidé nosí šupiny z kapra i v peněžence.
Mohlo by Vás zajímat:

Česká klasika jménem kapr: Kdy se zabydlel na vánočním stole?

Co s malými kostičkami

Nyní už v porcích kapra jsou jenom tenké kůstky a ty nelze z masa nikterak vytáhnout. Jsou poskládány ve hřbetní části a za břišním otvorem v celém trupu kapra. Jakoby zázrakem kosti zmizí, když je hustými řezy vedenými těsně nad kůží prořežete a tím zkrátíte na kousky 2 – 3 milimetry dlouhé, či spíše krátké. Takové kostičky pak už při konzumaci v ústech nerozeznáte a snadno bez rizika polknete. V žaludku se během několika minut rozpustí.

Jak prořezávat

Ideální je použít ostrý nůž s vyšším rovným ostřím. Při prořezávání veďte řez šikmo, ne kolmo, k podložce. Kolmý řez tlačí na kosti a ty pak deformují svalovinu. Šikmý je snadno přeřízne. Takto „zbavíte“ kostí i obávanou ocasní část kapříka. Prořezané porce drží pohromadě kůže, ale při pečení či jiné tepelné úpravě se svalovina spojí a dílčí porce drží pohromadě.

Jak smažit kapra

Porce kapra bez kostí vždy smažte v pánvi nejprve stranou s masem. Až když se svalovina speče, porce otočte a smažte stranu s kůží. Ta se totiž v horku stočí a kroutí, a tak by vám porci zcela poničila.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články