Kapr na vánočním stole: Jak ho jednoduše a správně vykostit

Takhle vypadá krásný filet z kapra
Zdroj: Webgarden
Z kapra je nejdříve nutné odstranit páteřSprávný postup prořezávání kapraSeřízněte z každé porce žebraTakhle vypadá krásný filet z kapra+ 1 fotka+ 2 fotky

Štědrovečerní večeří končí půst. Kraj od kraje se v dřívějších dobách lišilo složení večeře. Ryba se jedla zejména v jižních Čechách. Nicméně se ryba považovala za postní jídlo. Později se za postní jídlo považovalo vše, co plave. My jsme se ale opět vrátili k tradici kapra, tak se pojďme také naučit, jak ho správně filetovat.

Redaktor
Redaktor 24. 12. 2018 18:53

Pokud se necítíte na domácí popravu, raději kupujte kapra zabitého, vykuchaného. Usmrcené kapry nabízejí hypermarkety a některá řeznictví. U vakuovaných ryb pečlivě zkoumáme datum spotřeby a neporušenost obalu. Malá kůstka může nenápadně protrhnout obal, zápach z takové ryby však bude více než nápadný. Od zabití do spotřeby nemá uběhnout déle než týden.

Postup správného vykostění kapra

Při přípravě kapra bez kostí z připravených porcí nejprve seřízněte z každé porce žebra. Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte na plocho, přitlačte na něj tak, že prohnutá žebra přimáčknete na podložku a teprve pak táhněte nůž stále ve vodorovné poloze po žebrech. Tak naprosto nejlépe žebra z každé porce odstraníte. V případě ocasní části kapra seřezávejte tenkým nožem svalovinu z páteře shora ke spodní části, radí na webu Třeboňskýkapr.cz.

Co s malými kostičkami

Nyní už v porcích kapra jsou jenom tenké kůstky a ty nelze z masa nikterak vytáhnout. Jsou poskládány ve hřbetní části a za břišním otvorem v celém trupu kapra. Jakoby zázrakem kosti zmizí, když je hustými řezy vedenými těsně nad kůží prořežete a tím zkrátíte na kousky 2 – 3 milimetry dlouhé, či spíše krátké. Takové kostičky pak už při konzumaci v ústech nerozeznáte a snadno bez rizika polknete. V žaludku se během několika minut rozpustí.

Jak prořezávat

Ideální je použít ostrý nůž s vyšším rovným ostřím. Při prořezávání veďte řez šikmo, ne kolmo, k podložce. Kolmý řez tlačí na kosti a ty pak deformují svalovinu. Šikmý je snadno přeřízne. Takto „zbavíte“ kostí i obávanou ocasní část kapříka. Prořezané porce drží pohromadě kůže, ale při pečení či jiné tepelné úpravě se svalovina spojí a dílčí porce drží pohromadě.

Jak smažit kapra

Porce kapra bez kostí vždy smažte v pánvi nejprve stranou s masem. Až když se svalovina speče, porce otočte a smažte stranu s kůží. Ta se totiž v horku stočí a kroutí, a tak by vám porci zcela poničila.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články