Vánoční mýtus o kaprech: Vypuštěním dobrý skutek rozhodně neuděláte

Svoboda koupenému kaprovi pro něj znamená většinou smrt.
Zdroj: Pixabay.com
Začíná se blížit období, kdy se všude na ulicích objeví kádě s rybami.Nejlepší je nechat kapra zabít hned na místě.Pokud plánujete převoz, vybavte se mokrým hadrem, do kterého kapra zabalíte.Ryba bude atrakcí pro celou rodinu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nezvládnete sami doma zabít kapra a vaše dítko prosí, abyste rybičku pustili zpátky do vody? Nechte si kapra „klepnout“ rovnou u stánkaře nebo si vymyslete milosrdnou pohádku, protože darováním svobody ho pošlete na svobodu věčnou.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 12. 2018 10:01

Proč je tomu tak? Přečtěte si, čím vším si kapr prošel, než jste si ho vybrali v kádi.

Od půlky září po následující měsíc začínají první výlovy. Ty se zaměřují na tzv. „mladší“ ryby, ve druhém výlovu se pak jedná už o ryby tržní, které putují do sádek, kde si je rybáři 30 dní „vymazlují“. Poté už ryby putují do kádí.


Aby kapr v kádi přežil bez úhony, musí být splněny následující podmínky. Jedná se především o dostatek prostoru a provzdušněnou vodu. To mnozí obchodníci, za cílem nacpání do kádě co nejvíce ryb ve vidině většího zisku, nedodržují. Ideální je, když kádí neustále protéká voda. Někdy je to ale technicky nemožné, tudíž by se prodejce měl postarat alespoň o vzduchování.




Co se týká teploty vody, 10 °C je situace, kdy se rybě mění metabolismus a nepřijímá potravu. Takováto teplota by tedy měla být i v kádích, jelikož není nutné rybu krmit a nehrozí ani, že by z kádě vyskočila.


Toužíte-li mít fešáka doma a „picnout“ ho sami až na Štědrý den, myslete dopředu na to, jak ho budete převážet. Hodinu a půl vzdálený nový domov kapr na suchu přežije. Pokud bydlíte dál, rybu zabalte do mokré utěrky. Doma by na něj měla už čekat připravená studená vana. Stejně tak platí, že voda by měla být provzdušňována.


Jestliže vás dítko bude přemlouvat, abyste rybičku vypustili do vodičky, dobře si to rozmyslete. Kapr všemi transporty zažil už dost teplotních šoků, nehledě na to, že ani vaše vana pro něj není úplně ideálním prostředím. I když by se vám podařilo teplotu vody držet pod deset stupňů, ryba, kterou máte doma, byla po dobu 2-3 měsíců umístěna v sádkách, kde nebyla zvyklá přijímat potravu, aby se vyprázdnil zažívací trakt a maso se zbavilo případné bahnité chuti. Vypuštění oslabený organismus s největší pravděpodobností nevydrží a kapr tak pomalu uhyne.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články