Tradice půlnoční: Cestou do kostela vytrávíte, dáte si svařák a třeba potkáte svatého Václava

Tradice půlnočních není jen pro křesťany
Zdroj: Pinterest.com
Půlnoční jsou kouzelné v každém městěTradice půlnočních není jen pro křesťanyZajděte s rodinou na půlnoční, zažijete neopakovatelnou atmosféruMší se slaví narození Ježíška+ 1 fotka+ 2 fotky

V Čechách se nejslavnější vánoční mše – také mše půlnoční, konaná o půlnoci 24. prosince, slaví v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Podle jedné staré pražské legendy se tu v kapli svatého Václava účastní mše sám český kníže svatý Václav a doprovází jej svatý Vojtěch.

Redaktor
Redaktor 24. 12. 2018 19:01

Na „půlnoční“ se chodí 24. 12., tedy na Štědrý den o půlnoci. Jde o historický zvyk, který vychází z evangelií, podle nichž se Ježíš narodil v noci. Na půlnoční chodí nejenom věřící, ale i nevěřící kvůli sváteční atmosféře a krásným koledám. Nemusíte znát pravidla, jak se v kostele chovat, stačí jen se ztišit a poslouchat.

Pokud jste se třeba právě vy rozhodli vůbec poprvé půlnoční či jinou sváteční mši ve vašem městě nebo obci navštívit, jistě se vám budou hodit vysvětlení, o co se vlastně jedná.

Z evangelií víme, že se Ježíš Kristus narodil v noci, proto se slavnost narození Páně slaví nikoliv 24., ale 25. prosince. V katolické liturgii se začínají velké svátky slavit v předvečer - jsou to tzv. vigilie.

Slavnost narození Páně je tedy možné slavit od pozdního odpoledne, tedy na Štědrý den, který běžný občan chápe jako nejdůležitější den Vánoc, pro křesťany je ale nejdůležitějším dnem 25. prosinec.

Kompromisem je právě půlnoc z 24. na 25. prosince, kdy se den láme a kdy si během půlnočních bohoslužeb připomínáme narození Ježíše Krista.

Rozbalte tedy letos dárky, koukněte na nějakou pohádku, dejte si cukroví a pak vyrazte společně s celou rodinou na půlnoční. Koukněte se přitom na ozdobený stromeček na náměstí, jesličky v kostele, dejte si svařák a užívejte si kouzelnou atmosféru Vánoc.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články