Hitparáda nezdravého vánočního jídla a jeho vliv na zažívání

Pálení žáhy je peklo, ovlivňuje ho strava.
Zdroj: Pinterest.com
Cukroví jezte v malém množství.Kvůli smaženému a tučnému jídlu vás může bolet žaludek.Pálení žáhy je peklo, ovlivňuje ho strava.Smažený kapr s bramborovým salátem je velmi těžké jídlo.+ 1 fotka+ 2 fotky

Že jsou Vánoce časem, kdy si lidé dopřávají jídla a pití, co hrdlo ráčí, na tom se velkou měrou podílí i vypětí a stres z předchozích náročných týdnů.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 12. 2018 08:48

Následky jsou stejné jako v kterékoliv jiné části roku, především pocity tíže v žaludku, pálení žáhy, nadýmání nebo také průjem, případně zvracení. Tyto příznaky jsou víceméně normální odpovědí zažívacího traktu na nenormální příjem potravy

Více ohroženi během svátků jsou lidé, kteří mají nějaké dlouhodobé onemocnění vyžadující dodržování diety. Týká se to zejména osob s diabetem II. typu, jaterními onemocněními a také těch, kteří mají problémy se žlučníkem. U nich porušení dietního režimu může znamenat nepříjemné zdravotní komplikace.

Dráždivé jsou především potraviny tučné, silně aromatické a upravené zahříváním vysokými teplotami, tedy pečené nebo smažené. Ve velkém množství ale může zažívací trakt zatížit jakékoliv jídlo. Přejídání může způsobit i vyloženě akutní chorobné stavy, a to i u zcela zdravých lidí – například akutní žlučníkový záchvat. Pokud se u vás objeví silné bolesti břicha, které přetrvávají 30 minut a déle, vyhledejte lékařskou pomoc.

Řešením není držet striktní dietu, pokud k tomu nemáte zdravotní důvody. Pravděpodobně ji stejně porušíte a jen se budete trápit výčitkami. Ani není nutné za každou cenu "odlehčovat" nezdravá jídla. Lepší je jíst sice nezdravě, ale málo. Vhodné je rozdělit si stravu do co nejvíce menších porcí v průběhu dne. Pocity těžkosti vyvolává právě velké množství jídla. Současně je dobré zařadit mezi jednotlivá jídla pohyb, třeba v podobě procházky. Dostatek aktivního odpočinku prospívá dobrému trávení.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články