Cukroví na poslední chvíli. Rychlovky pro ty, co to dříve nestihli

Cukroví na poslední chvíli. Rychlovky pro ty, co to dříve nestihli
Zdroj: Pixabay.com

Vánoce jsou za dveřmi a vy jste ještě nezačali s pečením? Nevěšte hlavu. Perníčky už se sice uležet nestihnou, ale rychlým pečeným i nepečeným cukrovím ještě můžete zazářit. Máme pro vás lahodné recepty na poslední chvíli.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 22. 12. 2019 14:00

Připravte doutníčky, marcipán, burizony v karamelu nebo sádelníky. A jestliže ještě stihnete i upéct, zkuste šlehačkové sněhurky, tryskové kokosky nebo nadýchané pusinky.

Nepečené doutníčky v čokoládě

Ingredience: 150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 40 g marmelády, šťáva z ½ citronu nebo lžíce rumu

Poleva: 200 g čokolády na vaření, 150 g tuku

Postup: Smíchejte uvedené ingredience v tuhé těsto. Vytvarujte z těsta 5 - 7 cm dlouhé doutníčky. Každý doutníček namočte celý v čokoládě. Tu připravte ve vodní lázni rozpuštěním čokolády a tuku. Až čokoláda na doutníčcích ztuhne, uložte cukroví v chladu.

Domácí marcipán

Ingredience: 200 g spařených a oloupaných mandlí, 200 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce kvalitního kakaa

Postup: Mandle na jemno pomelte. Pak smíchejte s cukrem a bílkem. Vypracujte těsto, které bude poddajné a mírně lepivé. Těsto si v této chvíli můžete rozdělit na několik částí, podle tvarů, které budete chtít tvořit. Každou část dle potřeby obarvěte. Jednu nechte bílou, druhou obarvěte přidáním kakaa a můžete vytvořit třeba hříbečky. Přidáte-li růžové potravinářské barvivo, můžete vytvořit prasátka. Se žlutým barvivem zase hvězdičky. Fantazii se meze nekladou.

Burizony v karamelu

Ingredience: 1,5 balení bílých neochucených burizonů, 300 g másla, 220 g měkkých karamelek, 3 lžíce nesolených sekaných arašídů

Postup: V kastrolku ve vodní lázni rozpusťte máslo. Pak přidejte měkké bonbony karamelky a míchejte, než se rozpustí. Lehce metličkou prošlehejte. Odstavte z vodní lázně a vmíchejte nesolené arašídy a burizony. Pokud dáte arašídy solené, docílíte zajímavého spojení slané a sladké chuti. Z ještě teplé směsi vytvarujte kuličky, malé hrudky a nechte zaschnout.

Sádelníky

Ingredience: 70 g rozpuštěného sádla, 70 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 30 g kakaa, trocha vanilkového cukru, marmeláda na zdobení

Postup: Z uvedených ingrediencí, kromě marmelády, vytvořte těsto. Z těsta vytvarujte váleček a ten nakrájejte na stejně velké kousky. Z kousků vytvořte kuličky, položte na plech vyložený pečicím papírem a prstem doprostřed vytlačte důlek. Do každého důlku vložte lžičkou trochu marmelády. Pečte ve vlahé troubě, spíše sušte, aby se sádelníky neroztekly. Troubu nastavte na 130 až maximálně 150 °C a pečte přibližně 10 - 15 minut.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články