Drážďany chystají velkou slávu: Obrazárnu ve Zwingeru čekají změny

Drážďanský Zwinger, místo unikátní expozice porcelánu.
Zdroj: Dresden Tourism Board ddpix.de DML-BY
Zwinger je komplex barokních budov se zahradou ve Starém městě saských Drážďan. Jde o jedno z nejvýznamnějších stavebních děl z období baroka v Německu.Vidět tu můžete třeba matematicko-fyzikální salon, součást Státních uměleckých sbírek Drážďany. Od roku 1728 sídlí v západním pavilonu Zwingeru. Drážďanský Zwinger je i sídlem unikátní expozice porcelánu.Rozsáhlá sbírka porcelánu umístěná v drážďanském Zwingeru se řadí mezi největší a nejkrásnější na světě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zwinger je komplex barokních budov se zahradou v historickém centru Drážďan, které jsou častým cílem turistů z Čech. Mimo jiné tu najdete velkolepou Obrazárnu Starých mistrů, která v posledních šesti letech procházela četnými úpravami. Nyní bude opět kompletně otevřena pro návštěvníky.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 17. 10. 2019 14:43

Zwinger je jedno z nejvýznamnějších stavebních děl z období baroka v Německu. A zároveň jde bezesporu i o nejznámější památku ve městě.

Z historie Zwingeru

Původně se mělo jednat o nádvoří velkolepého zámku, který ale nebyl nikdy postaven. Leží v místech, kde se původně nacházelo městské opevnění. Prostoru mezi vnější a vnitřní městskou zdí se říkalo Zwinger, od čehož byl odvozen název této stavby.

V roce 1945 byl areál při bombardování těžce poničen. Po válce byl však postupně zrekonstruován.

Turistická lákadla

Ve Zwingeru je umístěna sbírka porcelánu a Matematicko-fyzikální salon, ke kterému patří věhlasná sbírka historických hodin a vědeckých instrumentů. Patří k nim zemské a nebeské glóby, optické, astronomické a geodetické přístroje k počítání, kreslení a k určování délek, hmotnosti, teploty a tlaku vzduchu.

Ne nadarmo jsou lidé v Drážďanech na Zwinger hrdí. Ročně sem za památkami přijíždí až milion návštěvníků. Čechy nevyjímaje, ti mají Drážďany opravdu rádi.

Velkolepá obrazárna

V přilehlé galerijní budově zvané Semperbau se nachází i světově proslulá Obrazárna Starých mistrů, která vystavuje obrazy od 15. do 18. století. Expozice má zhruba 750 obrazů zejména italské renesance a italského, nizozemského, španělského, německého a francouzského baroka, které většinou nasbírali saští kurfiřti.

Na letošní prosinec se tu chystá velká sláva. Po šesti letech úprav, kdy byly části Obrazárny Starých mistrů přechodně uzavírány, budou mít návštěvníci opět k dispozici celou budovu muzea. Novinkou celkové rekonstrukce galerijní budovy Semperbau u Zwingeru pak je začlenění sochařských děl z drážďanské Sbírky soch a plastik.

Pokud tedy máte chuť na ojedinělý podzimní výlet, určitě si Drážďany nenechte ujít. Jen se na stránkách www.drazdany.info informujte o tom, kdy přesně je otevřeno a zda některé části nejsou zrovna v den vaší návštěvy zavřeny.

NA LÁKADLA ZWINGERU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články