Zničené domy, smrt všude kolem. Unikátní 360° panorama ukazuje Drážďany po bombardování 1945

Zničené domy, smrt všude kolem. Unikátní 360° panorama ukazuje Drážďany po bombardování 1945
Drážďanský Panometer, jedno z největších lákadel saského města, se nachází ve starém plynojemu postaveném v letech 1908 až 1909.Architektura vodojemu, dnešního Panometru Drážďany, umožnila přebudovat stavbu na unikátní prostor, kde se pravidelně konají 360stupňové panoramatické projekce.Od ledna 2019 se v Panometru koná unikátní projekce Drážďany 1945, která ukazuje hrůzy bombardování města americkými a britskými letouny na samém sklonku války.Projekt Drážďany 1945 v městském Panometru má opět na starosti audiovizuální umělec Yadegar Asisi.+ 8 fotek+ 9 fotek

Je to místo, kde vám naplno dojde celý rozměr válečných hrůz. Drážďanský Panometer, jedno z největších lákadel saského města, vás přenese o 74 let zpátky do dnů, kdy se na tuto barokní perlu vrhlo téměř třináct set britských a amerických bombardérů. Ohnivá bouře v těch smutných únorových dnech 1945 smetla celé centrum Drážďan

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 30. 07. 2019 17:00

Zvláštní dílo vznikl ve starém plynojemu postaveném v letech 1908 až 1909 podle návrhu známého drážďanského architekta Hanse Erlweina. Brzy se stal symbolem drážďanské čtvrti Reick.

Expozice ve starém plynojemu

V prosinci 2006 umístil do kruhové budovy plynojemu svou spektakulární expozici umělec a architekt Yadegar Asisi a nazval ji Panometer, spojením slov „panorama“ a „plynometr“. Od té doby se tu střídají 360° panorama věnovaná zajímavým událostem i místům světa.

Aktuálně je expozice věnovaná Drážďanům 1945. Zachycuje město zničené bombardováním v únoru 1945 z pohledu věže radnice, která smršť tříštivých a zápalných pum jako zázrakem přečkala prakticky nepoškozená. Z patnáct metrů vysoké vyhlídkové terasy si můžete prohlédnout monumentální 27 metrů vysoké 360° panorama, kde na vlastní oči spatříte celý důsledek tehdejší tragédie.

Historické reálie

Jen pro připomenutí… Bombardování Drážďan provedla spojenecká vojska mezi 13. a 15. únorem 1945. Na město přeplněné uprchlíky před postupujícími sovětskými vojsky byly svrženy téměř čtyři tisíce tun výbušných a zápalných bomb. Ohnivá bouře tehdy zničila plochu 6,5 km čtverečních městského centra.

Odhady počtu obětí se pohybují mezi 25 tisíci, což je historiky nejčastěji přijímaný údaj, až po přehnaných 250 tisíc lidí. Buď jak buď, fakt, že ke zničení Drážďan došlo pouhých dvanáct týdnů před kapitulací nacistického Německa, dodnes budí vášně.

Pokud vás aktuální projekt v Panometeru zaujal, nenechte si ujít i doprovodnou výstavu. Součástí výstavy je i film DRESDEN 1945: Film s očitými svědky. Rozhodnete-li se pro obě expozice, počítejte s časovým rozmezím 1,5 až 2 hodiny.

Kde, jak a za kolik

Panometer Drážďany uvidíte na železniční trati z Děčína do Drážďan po pravé straně po průjezdu zastávkou Reick. Z centra města k němu denně jezdí speciální autobus. Návštěvní dny jsou od celý týden, ve všední dny od deseti do pěti, o víkendech do šesti hodin. Vstupné pro dospělého činí 11,50 eur, děti od šesti do šestnácti let platí 6 euro. Podrobné informace najdete i v češtině na www.panometer.de.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA MRAZIVOU REKONSTRUKCI BOMBARDOVÁNÍ DRÁŽĎAN I SKUTEČNÉ HISTORICKÉ FOTKY:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články