Navštivte největší vojenskou pevnost a hrad v Evropě. Pevnost Königstein leží jen kousek za hranicemi

Pohled na pevnost Königstein z letadla.
Zdroj: archiv pevnosti Königstein
Hradby jsou vytvořeny z pískovcového kamene a dosahují výšky až 42 metrů.Jakmile se ocitnete na pevnosti, otevře se vám hned z několika míst překrásný výhled do údolí řeky Labe.Pohled na pevnost Königstein z letadla.Při prohlídce pevnosti Königstein uvidíte mezi jiným nejstarší dochovaná německá kasárna z let 1589-1590.+ 8 fotek+ 9 fotek

Patří mezi nejkrásnější skalní pevnosti v Evropě. Pevnost Königstein v Saském Švýcarsku najdete přibližně patnáct kilometrů od státních hranic, jen kousek od Hřenska. Rozsáhlý historický objekt rozkládající se na skalní plošině v nadmořské výšce 247 metrů vám odhalí přes 50 staveb, ale třeba i nejhlubší studnu v Sasku. Navštívit ho můžete po celý rok a rozhodně to stojí za to.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 03. 03. 2019 14:00

Stolová hora pod Königsteinem patřila kdysi v dávných dobách k Českému království, dnes si musíte zajet kousek za české hranice, k našim německým sousedům. Horská pevnost leží nad stejně nazvanou obcí na levém břehu řeky Labe. Historický objekt byl veřejnosti zpřístupněn v roce 1955. Celý objekt pevnosti je velmi rozsáhlý, rozkládá se na ploše 9,5 ha, vyhraďte si tedy raději na poznávání přinejmenším půl dne.

Již při přiblížení se k pevnosti vás přepadne pocit o úžasně velkém objektu, který určitě zdoláte, protože tady jsou instalovány dva výtahy. Skalní plošina v nadmořské výšce 247 m vám odhalí přes padesát rozmanitých staveb a stavbiček. Jakmile se ocitnete na pevnosti, otevře se vám hned z několika míst překrásný výhled do údolí řeky Labe, na Saské Švýcarsko a rovněž na východní výběžky oblasti Krušné hory. Trasa kolem hradeb měří kolem dvou kilometrů a ohromující výhledy určitě stojí za procházku. Hradby jsou vytvořeny z pískovcového kamene a dosahují výšky až 42 metrů.

Při prohlídce pevnosti Königstein uvidíte mezi jiným nejstarší dochovaná německá kasárna z let 1589-1590, hradní kapli, hladomornu, první posádkový kostel v Sasku z roku 1676 nebo nejhlubší studnu v Sasku s hloubkou 152,5 m. Při stavbě studny se těžila denně hornina o objemu kolem osmi kubických metrů. Do doby, než byla postavena studna, sloužily k získávání vody rezervoáry na dešťovou vodu. Zajímavostí je zde nejvyšší bod kraje – plošina dubu, kde prý není bouřky, aby sem neuhodil blesk.

O pevnosti Königstein a životě za jejími nedobytnými zdmi se dozvíte mnohé prostřednictvím nevšedním způsobem zpracovaných zajímavých expozic. Když na začátku prohlídky projdete Velitelskou branou, začnete tušit, že rozloha a mohutnost pevnosti jsou daleko větší, než jste si při pohledu zvenčí dokázali vůbec představit. Zastavíte se u pokladny, kde kromě vstupenky získáte za poplatek mapu a českého průvodce v digitální podobě a můžete vyrazit za poznáním. Zajímavých zastavení je více než šest desítek.

Otvírací doba:

Listopad - březen: 9 - 17 hod., duben - říjen: 9 - 18 hod.

Otevřeno je v uvedených časech denně. Poslední prohlídka začíná hodinu před zavírací dobou.

Vstupné:

Dospělí: zima 8 €, léto 10 €

Zlevněné vstupné: zima 6 €, léto 7 €

Mini rodinné: zima 13 €, léto 15 €

Rodinné: zima 21 €, léto 25 €

Audio průvodce 3 €

Mini rodinné vstupné je určeno pro 1 dospělou osobu a max. 2 děti do 16 let. Rodinné vstupné může být zakoupeno pro 2 dospělé a max. 4 děti do 16 let.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články