Tip na víkendový výlet: Navštivte nejkrásnější české zámky otevřené i v zimě

Zámek Hluboká nad Vltavou je krásný v každém roční období
Zdroj: archiv zámku
Zámek Hluboká nad Vltavou s jízdárnouPohádkový zámek Hluboká je ideálním výletním cílem pro milovníky historie i nenapravitelné romantikyHluboká nad Vltavou - lovecká jídelna je součástí okruhu s názvem Soukromé apartmányZámek Hluboká nad Vltavou - knihovna+ 13 fotek+ 14 fotek

Koncem října se sice většina českých hradů a zámků ukládá k zimnímu spánku, řada šlechtických sídel napříč republikou ale zůstává otevřená po celý rok. Pokud se tedy chcete vypravit na toulky za historií, máme pro vás pět tipů na místa, kam můžete nahlédnout i během zimních měsíců.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 23. 02. 2019 14:00

Zámek Sychrov - výlet do pohádky

Novogotický zámek Sychrov určitě znáte z pohádky Zlatovláska či Nesmrtelná teta. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky; většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Zámek Sychrov má jako jediný v České republice klasické královské apartmá, které bylo připraveno pro nejvýznamnější hosty. Kromě klasických okruhů je pro dětské návštěvníky připravena prohlídka s průvodkyní v kostýmu princezny, která trvá cca 25 minut a zahrnuje nejkrásnější soukromé a reprezentační prostory. K zámku náleží i nádherný anglický park o rozloze 26 hektarů, který patří k nejkrásnějším a nejbohatším botanickým sbírkám v České republice, v období od 1. listopadu do 31. března je ale pro veřejnost uzavřen.

Otevírací doba v zimě: do konce března je otevřeno pondělí–neděle 10:00–14:00 hodin, v dubnu pak pondělí–neděle 9:00–15:30 hodin

Vstupné: Základní okruh 200 Kč, děti 6–15 let 140 Kč, rodinné vstupné (max. 2 dospělí a 3 děti) 530 Kč

Více informací o zámku Sychrov najdete zde.

Zámek Hluboká nad Vltavou – neogotický klenot

Kousek windsorské Anglie uprostřed jižních Čech. Tak by se dal stručně popsat pohádkový zámek Hluboká, který svou dnešní podobu získal v 19. století po neogotické přestavbě. Je ideálním výletním cílem pro milovníky historie i nenapravitelné romantiky. Zámek vděčí za svoji současnou podobu rodu Schwarzenbergů a mnohdy bývá označován za nejhezčí zámek České republiky. Nahlédnete do soukromých pokojů i do přepychových reprezentačních sálů s vyřezávaným obložením stěn, kazetovými stropy, elegantním stylovým nábytkem, křišťálovými lustry a bohatými sbírkami obrazů, stříbra, porcelánu a gobelínů. Podívat se můžete i na vyhlídkovou věž a do zámecké kuchyně s množstvím dochovaného kuchyňského zařízení z přelomu 19. a 20. století. Se svými 140 místnostmi a 11 věžemi nabízí Hluboká hned několik variant prohlídek, do března je ale možné navštívit jen zimní prohlídkovou trasu, v dubnu pak ještě reprezentativní pokoje.

Otvírací doba v zimě: do konce března je otevřeno úterý–neděle 9:00–16:00 hodin, v dubnu pak pondělí–neděle 9:00–16:30 hodin. V pondělí je zámek zavřený.

Vstupné: Základní okruh 150 Kč, děti 6–18 let 110 Kč, rodinné vstupné (max. 2 dospělí a 3 děti) 410 Kč

Více informací o zámku Hluboká najdete zde.

Zámek Klášterec nad Ohří – expozice porcelánu

Zámek Klášterec nad Ohří, v němž je vystavena nejobsáhlejší expozice českého porcelánu, patří mezi nejvýznamnější historická sídla v severozápadních Čechách. Při návštěvě můžete vybírat ze tří okruhů. První, zaměřený na porcelán, připomíná rok 1794, kdy ve městě vznikla třetí nejstarší porcelánka v českých zemích, dodnes funkční pod značkou Thun 1794. V dobových vitrínách a interiérech jsou vystaveny výrobky z většiny českých manufaktur a porcelánek, spatříte tu i kousky z jiných částí Evropy, Japonska a Číny. Druhý okruh je určen dětem, které se mohou podívat do Pohádkové země Vítězslavy Klimtové a expozice loutek rodiny Matěje Kopeckého instalované ve sklepních prostorách západního a jižního křídla zámku. Poslední okruh představuje návštěvu stálé expozice drahých kamenů, těžby a zpracování železných rud v Krušných horách, v prvním patře zámku je dále možno vidět zámeckou knihovnu. Součástí tohoto okruhu je i výstup na zámeckou vyhlídkovou věž, kde je nainstalována stálá výstava keramických děl paní Štefánkové pod názvem Bylo, nebylo na téma pověstí a legend severozápadních Čech. Okruh návštěvníci zakončí prohlídkou zámeckého areálu s návštěvou Thunské hrobky, v níž se nachází porcelánový rodokmen hraběcí rodiny.

Otvírací doba v zimě: do konce března je otevřeno pondělí–neděle 9:00–15:00 hodin, v dubnu pak pondělí–neděle 9:00–17:00 hodin

Vstupné: Základní porcelánový okruh 110 Kč, děti 6–15 let 100 Kč; pohádkový a Atraktivity okruh 60 Kč, snížené vstupné 40 Kč

Více informací o zámku najdete zde.

Zámek Loučeň – místo, kde to žije

Romantický zámek s rozlehlým parkem, labyrintáriem a celou řadou dalších zajímavostí patří mezi 10 nejnavštěvovanějších hradů a zámků České republiky. Jako jediný v České republice se věnuje šlechtickému rodu Thurn-Taxisů, kteří zde žili od počátku 19. století. Těšit se můžete na klasické prohlídky s průvodcem v kostýmu, které vás přenesou do doby před sto lety a dozvíte se zde nikoli suchá fakta, ale příběh života na zámku v té době. Za zmínku stojí také večerní a noční prohlídky, během nichž si můžete po setmění vychutnat atmosféru zámeckých komnat ve světle svíček. Na své si přijdou i děti od 3 let, které zámkem provede kněžna Marie nebo princezna Karolína. Nudit se rozhodně nebudou. Kromě jiného si budou moci zazpívat v hudebním salonku, usednout ke knížecí tabuli v zámecké jídelně, hledat ztraceného kocourka z princovy ložnice, nalézt dveře do tajné zámecké chodby... a když kněžna, kníže či Bílá paní zrovna budou mít svůj den, vezmou děti i na zámeckou půdu. Během roku je navíc na zámku připraveno mnoho doprovodných programů.

Otvírací doba v zimě: do konce května je otevřeno pondělí–neděle 10:00–17:00 hodin

Vstupné: Kombinované vstupné (obsahuje vstup do parku s labyrinty a zámeckou prohlídku) 150 Kč, park s labyrintem 50 Kč. Částky jsou platné do konce března. Za noční prohlídku zámku, která se koná zpravidla poslední sobotu v měsíci, zaplatíte jednotné vstupné 170 Kč.

Více informací o zámku najdete zde.

Zámek Lednice – místo s nádherným krajinářským parkem

Zámek patří k nejnavštěvovanějším památkám v naší republice. Novogotická přestavba v 19. století z něj vytvořila romantické sídlo obklopené jedním z největších evropských parků (téměř 200 ha), ve kterém návštěvník najde palmový skleník, benátskou kašnu, římský akvadukt, čínský pavilon, minaret a umělou zříceninu Janův hrad. Díky unikátnímu propojení stavebních památek s okolní člověkem formovanou přírodou byl v roce 1996 celý lednicko-valtický areál zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO. Návštěvníci mají na výběr z deseti prohlídkových okruhů, do konce března je však možné navštívit pouze dva z nich, a to reprezentační sály a vyhřívaný skleník.

Otvírací doba v zimě: do konce dubna je otevřeno sobota–neděle 9:00–16:00 hodin, v dubnu ještě navíc také v pátek 19. a v pondělí 22.

Vstupné: Základní okruh 200 Kč, děti 6–18 let 140 Kč; skleník 80 Kč, děti 6–18 let 60 Kč

Více informací o zámku najdete zde.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články