5 tipů na výlet po jižních Čechách: Vydejte se na místa, která jsou často opomíjená

5 tipů na výlet po jižních Čechách: Soutok Vltavy a Lužnice, Karlův Hrádek, Kubatův pomník, Potahová stezka i Zbudovská blata
Zdroj: Toyota Česká republika
Vydejte se na výlet po jižních Čechách. V tipech na výlety po jižních Čechách najdete Zbudovská Blata, které se vyznačují barevnými chalupami.Navštívit můžete Karlův Hrádek, tedy pozůstatky původně reprezentativního sídla, které tu nechal český král a římský císař v polovině 14. století vystavět.Karlův Hrádek má svůj tajemný příběh. + 1 fotka+ 2 fotky

Počasí se konečně umoudřilo a je ten správný čas vyrazit na výlety po České republice. Pokud váháte, kam zavítat a lákají vás jižní Čechy, máme pro vás pár tipů na místa, o kterých se tolik nemluví a za návštěvu určitě stojí.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 26. 05. 2023 14:45

Načerpejte energii a nechte si inspirovat výběrem tipů na výlety po jižních Čechách. Pětici zajímavých míst najdete v seriálu Počesku, který produkuje Toyota.

Zbudovská Blata

Roztomilým starým chalupám, které opravdu jako by z pohádky vypadly, se říká selské baroko. A jeho centrem jsou takzvané blatské obce. Najdete je mezi městy Hluboká nad Vltavou, Vodňany a Blanským lesem. Zbudovská Blata zahrnují vesničky Plástovice, Sedlec, Zbudov, Česká Lhota, ale i Dobčice či Strýčice. Vyznačují se barevnými chalupami se zdobenými štíty, jejichž styl se však v každé vesnici trochu mění, a tak určitě stojí za to navštívit jich víc. A pokud by vás zajímalo, jak se v takových staveních žilo, začtěte se do knihy Karla Klostermanna Mlhy na Blatech, která se právě tady odehrává.

Kubatův pomník

Nabízí se objet si všechny zmíněné vesničky autem, ale část se jich dá projít také pěšky po velmi hezké zeleně značené trase. Začíná v Dívčicích, končí ve městě Zliv a vede také přes zmíněný Zbudov, přímo kolem Kubatova pomníku. Ve vesnici najdete i jeho původní statek. Zavzpomínejte tu na statečného sedláka a lidového hrdinu, který se v 16. století vzepřel, když šlechta místním sedlákům zakázala využívat panské pozemky a byl za to popraven.

Karlův Hrádek

V hlubocké krajině je ukrytý také poklad Karla IV. Najdete ho nedaleko Purkarce a jde o pozůstatky původně reprezentativního sídla, které tu nechal český král a římský císař v polovině 14. století vystavět. Ovšem od roku 1370 už není o Karlově Hrádku žádná zmínka, a tak zřejmě od té doby chátral, až se z něj stala zřícenina. Prozkoumejte zapomenutý tajemný příběh.

Potahová stezka

Z Týna nad Vltavou do Hněvkovic vede překrásná naučná stezka podél řeky, která má deset stanovišť s informacemi a herními prvky. Zábavnou formou se tak dozvíte, k čemu vlastně potahové stezky sloužily a jak přesně fungovaly. Pomáhaly totiž vracet vory a nákladní čluny zpět proti proudu, aby bylo možné je znovu naplnit zbožím a poslat po řece, kam bylo potřeba.

Soutok Vltavy a Lužnice

Soutok těchto dvou řek leží asi pět kilometrů za Týnem nad Vltavou a označují jej boží muka sv. Jana Nepomuckého, která zde byla postavena pravděpodobně na konci 18. století na ochranu proti povodni. V okolí jsou ale i další výlety. Když budete stát na soutoku a dívat se po proudu řeky, po pravé ruce budete mít chráněné území - Přírodní památka Lužnice, které se rozkládá na 432 hektarech od Veselí nad Lužnicí až k soutoku. Na protějším břehu Vltavy leží obec Neznašov, ve které najdete zámek.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články