Povodeň, která smetla Karlův most: V roce 1432 mu velká voda vzala pět pilířů

590 let od ničivé potopy: Prudká voda strhla z Karlova mostu pět pilířů, další pohromy následovaly
Zdroj: Wikimedia Commons/xavi lopéz, CC BY-SA 3.0
S Karlovým mostem se nepojí jen přírodní katastrofy, ale také postava světce Jana Nepomuckého, který měl být z mostu svržen dolů.Místo této události označuje arcibiskupský kříž.Povodeň z roku 1872 zničila protiledové zábrany Karlova mostu a do otvorů mezi oblouky nacpala rozbité vory a lodice. Tím vlastně vytvořila špunt, který způsobil stržení několika domů. Velká voda znovu udeřila v roce 1890. Došlo ke zborcení třech mostních oblouků.+ 3 fotky+ 4 fotky

V červenci roku 1432 zasáhly Čechy rozsáhlé záplavy, které zásadním způsobem poničily i Karlův most. Prudká voda tehdy strhla pět pilířů. To ale nebyla jediná katastrofa. Někdy se zdá, jako by Karlův most povodně doslova přitahoval.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 07. 2022 11:00

Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu a druhý nejstarší dochovaný most v Česku. Byl vybudován jako náhrada Juditina mostu, který byl částečně stržený při jarní oblevě v roce 1342. Stavba byla dokončena v roce 1402. Dnes nese jméno Karla IV., který v roce 1357 položil základní kámen mostu.

Jak Karlův most poničila povodeň

Podle webu Novinky bychom zmínku o povodni, která v roce 1342 zničila Juditin most, našli už v Kronice Františka Pražského. Za narušenou statikou a rozbitými pilíři mostu stály obrovské ledové kry. Na jeho místě vyrostl Karlův most. Ten také čelil rozmarům přírody.

V červenci roku 1432 zasáhla Karlův most masivní povodeň, která s sebou vzala pět pilířů. Oprava trvala téměř 70 let. „Dokonce máme i pravděpodobnou rysku povodně - v podzemním kostele SV. Ducha v klášteře křižovníků u Karlova mostu," řekl pro Radiožurnál Zdeněk Bergman, ředitel Muzea Karlova mostu.

Zaplavená Praha

Daleko horší byla povodeň z roku 1784, která na Prahu udeřila v únoru. Na Vltavě byla tak silná vrstva ledu, že se prý po něm mohly prohánět několikametrákové povozy. Na Šumavě mělo napadnout až sedm metrů sněhu. Když se na konci měsíce dostavilo tání, nebyla zmrzlá země schopná absorbovat takové množství vody.

Osmadvacátého února zaplavila voda Prahu. Během dvanácti hodin se hladina vody zvedla až na čtyři metry. Na Karlově mostě to nejvíce odnesl šestý pilíř. Došlo ke zřícení protipovodňového záhlaví a vojenské strážnice, kde tehdy sloužilo pět vojáků. O den později poškodila ledová kra osmý pilíř mostu. Navíc shodila jednoho ze dvou andělů u sousoší sv. Václava. Socha se znovu našla až v roce 2004.

Tragédie v Karlíně

K další osudné záplavě pro Karlův most došlo na počátku září roku 1890. Voda tehdy zničila tři mostní oblouky a vzala sebou i několik ranních chodců. Bohužel bylo ale obětí ještě více. Už v noci se utopilo v Karlíně dvacet vojáků, kteří zrovna rozebírali cvičný pontonový most. Smetly je klády z rozmlácených vorů.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Karlův most

Deník.cz: Karlův most slaví 665 let: Ničily ho povodně, ovlivnil dějiny Prahy i celé země

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články