Když zamrzla Vltava, bruslila celá Praha: Orlická přehrada zimní radovánky utnula

Hokej samozřejmě nesměl chybět.
Zdroj: facebook
Vltava kdysi zamrzala každou zimu.Lidé si mohli odpočinout na lavičkách.Celá Praha se vydala na zamrzlou Vltavu.Lidé se nemuseli bát, že by se pod nimi led probořil.+ 6 fotek+ 7 fotek

Novodobé zimy už nejsou tím, čím bývaly, o tom není pochyb. Málokdo z nás pamatuje zasněžené Vánoce, a hlavně co se týče Prahy, sníh je tu velmi vzácný. Když už se poštěstí a vločky se snesou na chodníky hlavního města, během pár chvil se z nich stane nepříjemná břečka.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 06. 01. 2019 08:22

Nebylo tomu tak ale vždy. Za dob našich prababiček i babiček byl zasněžený obrázek Prahy vcelku normálním jevem. K radostným událostem obyvatel Prahy patřilo i to, když zamrzla řeka, která hlavním městem protéká. Bruslení na Vltavě bylo oblíbenou sportovní aktivitou nejednoho občana. S přibývajícím smogem a tím i zvyšující se teplotou podnebí však řeka zamrzala stále méně často, až její osud definitivně zpečetila stavba Orlické přehrady.

Za dob, kdy se Vltava v zimě proměnila v zasněženou plochu, se o ni starali muži na bruslích. Bylo možné si zde brusle zapůjčit, k dispozici byly i lavice a šatny k převlékání. Činnost to byla natolik oblíbená, že mnohdy jste mohli zahlédnout dva kluky, každého s jednou bruslí. Měli je zkrátka napůl, ale vyřádit se na zamrzlé řece bylo lákavější navzdory absenci druhé brusle.




Na ledě jste mohli zahlédnout pokusy o krasobruslení, malé raubíře na sáňkách nebo muže, kteří hráli hokej.


Po stavbě Orlické přehrady na začátku druhé poloviny 20. let řeka postupně přestala zamrzat. Občas se stalo, že jste mohli vidět led, který se snad zdál být i souvislý, ale lidé měli čím dál větší strach se na řeku vydat. Dnes je již představa zamrzlé Vltavy vcelku sci-fi.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články