Svatý Mikuláš: Karel IV. mu chtěl uříznout prst, ale pak se stala podivná věc

Svatý Mikuláš: Karel IV. mu chtěl uříznout prst, ale pak se stala podivná věc
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Mikuláš patří mezi nejoblíbenější české tradice. Ač svůj svátek slaví až zítra, tedy 6. prosince, za dětmi chodí již dnes. Mikuláše měl rád už i Karel IV., a to tak moc, že zatoužil mít doma část jeho těla jako relikvii. Potázal se ale se zlou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 12. 2021 13:00

Svatý Mikuláš byl mezi lidmi oblíbený již za svého života. Proslul štědrostí k chudým a potřebným. Bránil také víru před pohanstvím a zastával se nespravedlivě obviněných. Někdy byl také nazýván Mikulášem Divotvůrcem. Na své konto si totiž mohl přičíst nejeden zázrak.

Který je ten pravý Mikuláš?

Věděli jste, že existovali hned dva Mikulášové? Ten první pocházel z Pinary a zemřel v roce 564. Moc informací bychom o něm ale nenašli. A pak je tu ten druhý, kterého známe všichni. Biskup Mikuláš z Myry, jenž žil v provincii Lykia v jižním Turecku. Údajně zemřel 6. prosince 345. I tak je ale vše okolo osoby svatého Mikuláše pouze na úrovni legend a mýtů.

Uctívat se začal nejprve ve východním křesťanství, poté se zkazky o jeho životě rozšířily také na západ. Z Mikuláše se stal ochránce dětí, panen, poutníků, právníků, rybářů, řezníků, sládků, ale třeba také zajatců.

Mikuláš za doby Karla IV.

Karel IV. vnímal Mikuláše jako jakýsi ekvivalent svatého Václava. I Mikulášovo jméno totiž obsahuje výraz pro vítěze (z řeckého nicos) a chválu (z latinského laus). Ale to není ani zdaleka vše. Podle pověsti, kterou zaznamenal kronikář Beneš Krabice z Weitmile, měl Karel IV. v roce 1353 osobně z ruky světce uříznout prst a umístit jej do relikviáře. Jenomže když tak učinil, začala se z rány řinout čerstvá krev. Vladař raději od svého úmyslu upustil. Prst měl poté k ruce znovu přirůst.

Oslavy na Mikuláše

Jak se u nás slavil Mikuláš? Zhruba od 15. století se začaly pořádat průvody, v nichž nechyběly masky a nápadné kostýmy. V Praze se pořádala takzvaná jízda rytířů. Mikuláš jel v otevřeném voze, vedle něj rytíři. Po svých šlapali čerti a andělé doprovázeni Turky, medvědy a dalšími známými postavami. Tyto tradice se na některých místech udržely až do 19. století.

Mikuláš a Matička

Na Valašsku měl Mikuláš důstojnou konkurenci. Říkalo se jí Matička. Byly to ženy oděné do bílých šatů a s maskami. Obcházely domy v předvečer svátku Neposkvrněného početí Panny Marie, čili osmého prosince. Tyto bytosti obvykle držely v rukou zvonek, košík a prut.

Když bylo dítě celý rok poslušné, dostalo ovoce, ořechy anebo sladké pečivo. Ty zlobivé zase čekalo šlehání prutem. Tento zvyk již ale bohužel z vesnic vymizel. Vidět jej můžeme pouze při speciálních příležitostech.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Svatý Mikuláš 

Valašský.deník.cz: Mikulášská Matička už z dědin zmizela

Deník.cz: Mikuláš nebyl jenom jeden, ale dva. O jeho svátku se dovádělo už za Karla IV. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články