Svatý Josef Kopertinský: Ve škole mu to nešlo, pak přivedl k životu stádo mrtvých ovcí

Svatý Josef Kopertinský měl opravdu zajímavý život. Patronem studentů se stal právem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

V učení mu to nešlo, od kapucínů ho vyhodili, zkoušky složil jen s přímluvou Panny Marie a se štěstím, na jaké jiní studenti nenarazí za celý život. Přesto se stal knězem a později i svatým. Opravdu dokázal Josef Kopertinský všechny zázraky, které jsou mu připisovány?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 07. 02. 2021 11:00

Jak si představujeme svatého? Patrně v nebi, podle obrazů snad na oblaku, jak shlíží na zem. Svatí ale původně byli lidmi stejně jako my všichni – jen se díky skutkům, které jim jsou přisuzovány, po smrti dočkali svatořečení. Stejně jako patron studentů – svatý Josef Kopertinský, který prý již za svého života dokázal létat.

Narodil se ve chlévě

Josef Kopertinský byl pro církevní dráhu předurčen snad již od svého narození v roce 1603. Podobně jako Ježíš Kristus, měl i Josef Desa, jak se svatý vlastním jménem jmenoval, přijít na svět ve stáji. Důvod byl ale zcela prozaický. Zatímco se jeho otec Felice ukrýval mimo domov kvůli velkým dluhům a přišli jej hledat biřici, těhotná Josefova matka se ukryla právě do stáje, kde také porodila.

Smutné dětství

Ani dětství, které strávil v italském městečku Copertino, neměl Josef Kopertinský nijak veselé. Pro těžkou nemoc, pravděpodobně nádor, byl celých pět let upoután na lůžko. Kvůli zápachu, který jeho nemoc způsobovala, se mu lidé a hlavně ostatní děti stranili. Trávil tak celé dny o samotě a měl čas přemýšlet. Protože jeho matka Frencesca byla velmi zbožná, měl i on blízko k víře a právě v ní hledal také útěchu. Pak se ale měl stát zázrak, který mu změnil život.

První zázrak

Po nezdařené operaci, kterou prováděl bývalý lékař, protože na jinou péči zadlužená rodina neměla peníze, se zdálo, že chlapec už nemá žádnou naději. V zoufalství ho tedy matka odvezla do poutního kostela Milosrdné Panny Marie v nedaleké vesnici Galatone, kde se Josef uzdravil.

Šikovný nebyl

Budoucí světec se chvíli učil ševcem, ale neosvědčil se. Pak prodával kávu, ale také to nebylo ono. Co s ním? Rodičům se jako nejlepší jevila církevní kariéra. Jenže většina rodiny patřila k minoritům a ti chlapce znali jako roztěkaného, nepříliš šikovného a bystrého a neměli o něj zájem. Kapucíni sice Josefa přijali, ale také to nebylo na dlouho. Po několika měsících ho jako neužitečného propustili ze svých řad. Tentokrát se nad ním už ale minoritští příbuzní slitovali a „schovali“ ho mezi sebou. Chlapci totiž hrozilo vězení pro dlužníky, protože jeho otec zemřel, a dluhy tak měl platit on.

Pod ochranou minoritů

Minorité si ale brzy všimli, že se Josef snaží četbou dohnat to, co zanedbal ve vzdělávání, když nemohl chodit do školy. Nakonec usoudili, že by se snad v budoucnu přece jen mohl stát knězem a umožnili mu složit potřebné zkoušky. Těch se roztěkaný mladík bál a jako silně věřící člověk požádal o pomoc Pannu Marii. Při zkoušce uspěl, což považoval za skutečný zázrak. I další a poslední zkoušku složil díky štěstí, když zkoušejícímu v jejím průběhu přišla dobrá zpráva a on „prošel“, přestože na něj v řadě čekajících ještě ani nepřišla řada. I tentokrát se za něj, podle jeho vlastního mínění, přimluvila Panna Maria, a mohl tak být vysvěcen na kněze.

Létající Josef

Jako kněz se snažil být užitečný, jak jen to šlo. Věnoval se péči o nemocné, stavbě kláštera, dokonce i uklízel. Jedno si ale nemohl dlouho odpustit. Jako člověk, který znal doposud jen samou bídu a nouzi, se rád obklopoval hezkými věcmi. Jakmile to bylo možné, kupoval si oblečení a další věci, které se k jeho postavení příliš nehodily. Později se mu ale podařilo tuhle touhu překonat a pro změnu se rozhodl směřovat k dokonalosti. Té dosáhl 4. října 1630, když se podle dobových záznamů dostal do stavu extáze, která mu umožnila levitovat a vznášet se nad zemí při bohoslužbě.

Zázraky na počkání...

Jeho další život pak už byl spojen hlavně se zázraky – jednou měl přivést zpět k životu stádo ovcí zabitých kroupami, jindy uzdravit těžce nemocnou dívku. Ne u všech se jeho podivné chování setkalo s pochopením, a tak dokonce čelil inkvizičnímu soudu, který pro něj ale dopadl dobře.

Josef Kopertinský podlehl 18. září 1663 vlekoucí se nemoci a přesně o čtyři roky později byl prohlášen za svatého. A jako bývalý student, který se za úspěch u zkoušek modlil k svatým, se stal právě on patronem studentům, jimž díky tomu snad nejlépe rozumí.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Josef Kopertinský

Minorite.cz: Svatý Josef Kopertinský, patron studentů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články