Harry Houdini: Žil v naprosté bídě. První představení předvedl v devíti letech, a navíc v ženském oblečení

Harry Houdini: Žil v naprosté bídě. První představení předvedl v devíti letech, a navíc v ženském oblečení
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Iluzionista Harry Houdini byl nejen skvělým bavičem, ale i velmi inteligentním mužem. Jaké jsou jeho nejlepší citáty? Třeba ten o divácích: „Nikdy neříkejte publiku, jak jste dobří. Nechte lidi, ať si to zjistí sami.“
„Nesnažte se oblbovat malé děti. Nic neočekávají, ale zároveň vše vidí.“„Můj profesní život byl plný deziluzí. A to, co většina mužů shledávala jako neobyčejné, bylo pro mne zcela normální.“
„Hodně jsem si vydělal ve Francii a v Rusku. Tam nad mým uměním žasli nejvíce.“
+ 2 fotky+ 3 fotky

Každá doba má svého kouzelníka. V devadesátých letech to byl David Copperfield, v současnosti třeba David Blaine. V období před a po první světové válce to byl Harry Houdini, který se stal inspirací pro obrovskou spoustu dalších umělců, kteří se rozhodli, že budou své publikum šálit šikovnými triky a iluzemi. Jaký byl Houdiniho život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 11. 2020 11:30

Harry Houdini, vlastním jménem Ehrich Weiss, se narodil 24. března 1874 v Budapešti. Byl to iluzionista, kaskadér, příležitostný herec, a hlavně zatvrzelý popírač všech spiritistických praktik. Populární je dodnes, a to zejména v Americe. O jeho životě a práci byly natočeny tři celovečerní filmy.

Bída s nouzí

Kdybychom pátrali po důvodech, které vedly rodinu Weiszových (později Weissových) k tomu, aby v červenci roku 1878 zakotvili u břehů Ameriky, našli bychom dva. Ten první je spíše trochu fantaskní. Otec budoucího kouzelníka měl prý po jednom souboji utíkat před jedním uherským šlechticem. Druhý důvod se zdá být pravděpodobnější. Kývl na možnost vést v obci Appleton místní židovskou kongregaci.

Ať už to bylo jakkoli, čekaly rodinu velmi těžké začátky. Zprvu se zdálo, že se blýská na lepší časy, jenomže rabínovo působení v synagoze nemělo dlouhého trvání. Na Ameriku byly jeho názory příliš zkostnatělé. Také se nedokázal naučit angličtinu. Něco málo pochytil, ale to bohužel nestačilo. Ztráta pravidelného příjmu je uvrhla do chudoby. Dle dobových společenských norem bylo nyní na těch nejstarších dětech, aby se o rodinu postarali.

Zrod kouzelníka

Mladý Ehrich se nebál žádné práce. Aby uživil rodinu, která se o něj do té doby starala, stal se z něj kamelot a poslíček. Zároveň však měl jeden sen, a to dostat se do zářivého světa showbyznysu. Jak se říká, železo se má kout, dokud je žhavé. První kouzelnické vystoupení tak uspořádal v devíti letech, navlečený do maminčiných punčoch a s pseudonymem Princ vzduchu. Jeho představení se skládala z akrobacie a triků s kartami, později se našel i v otevírání zámků.

Definitivní rozhodnutí stát se profesionálním iluzionistou padlo po přečtení knihy Jeana Houdina, jenž byl otcem moderního kouzelnictví. A právě na jeho počest si zvolil umělecké příjmení Houdini. Nejdříve se moc nedařilo, zlom přišel až v roce 1899. Tehdy se totiž začal zdokonalovat ve svých únicích. Přesně na takovou show lidé čekali. Želízka ani cely nebyly žádný problém. Pak přišla svěrací kazajka, zatlučené bedny či konvice na mléko.

Spiritisté jsou šarlatáni!

Přes tohle nejel u Houdiniho vlak. Jeho kousky byly opravdu neuvěřitelné, a tak bylo u spousty lidí nasnadě myslet si, že je Harry spolčený s temnými silami či záhrobím. Ten to však rázně odmítal. Seance byly sice v jeho době velmi populární, on však moc dobře věděl, co se za většinou z nich ukrývá. Po smrti jeho milované maminky se vydal na křížovou výpravu proti takzvaným médiím.

Byl rozčílený, že se najdou tací lidé, kteří z těch, co si prošli nedávnou ztrátou blízkého člověka, tahají peníze za to, že je s jejich blízkým „spojí“. Ve skutečnosti to nebyla vůbec pravda, jen chytře kladené otázky, které spiritistovi daly vodítka k tomu, jak postupovat. A jelikož byl Houdini především bavič, jeho tažení bylo s notnou dávkou publicity. Přednášel, odhaloval podvody a psal knihy i odborné statě. Třešničkou na dortu byla výzva, která slibovala deset tisíc dolarů tomu, kdo prokáže skutečné nadpřirozené schopnosti. Nikdo se nepřihlásil.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Harry Houdini

Kniha Who was Harry Houdini?, Tanya Turner

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články