Poklad na Stříbrném jezeře: Představitel Vinnetoua byl šlechtic, role mu prý zničila život

Poklad na Stříbrném jezeře, Vinnetou
Zdroj: Prima
Lex Barker, stejně jako Brice, miloval rychlá auta. Jednou si dali o přestávce mezi natáčením závod. Pro Pierra to ale skončilo bouračkou. Naštěstí vyvázl jen s povrchovými zraněními.Hudbu k filmu nahrál filharmonický orchestr.Složil ji Martin Bottcher, který komunikoval s producenty pouze po telefonu. První knihu o Vinnetouovi přečetl až v 78 letech.Na film se v tehdejším Československo zašlo podívat přes 13 milionů diváků.+ 4 fotky+ 5 fotek

Snad nejslavnější filmový indián Pierre Brice byl dobrodruhem sám o sobě, takže by se dalo říct, že byl pro svou životní roli Vinnetoua doslova předurčen. Přesto pak na sklonku svého života litoval, že na ni kývl. Proč? A kvůli čemu jej sledovala německá tajná služba Stasi?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 07. 2020 16:00

Vysoko v horách je ukrytý poklad, který od pradávna střeží kmen Tonkawovů. Jenomže bledé tváře pod vedením trampa Cornela si chtějí bohatství přivlastnit pro sebe. To ale nehodlá dovolit Vinnetou a Old Shatterhand. Spolu se svými přáteli se vydávají po stopách zloduchů. Čeká je cesta plná dobrodružství, romantiky, ale i nebezpečí.

Na film Poklad na Stříbrném jezeře se můžete podívat dnes 20:15 na Primě

Šlechtická rodina

Pierre se narodil v roce 1929 do šlechtické rodiny, což mu vyneslo titul barona. Ještě jako teenager však musel narukovat do armády, konkrétně do Indočíny. Po návratu do civilu se v něm probudila vášeň pro herectví. Měl však jednu nevýhodu. Vzhledově ho srovnávali s Delonem, jen pokaždé nezapomněli dodat, že mu chybí jeho talent a charisma.

Nabídku, která se neodmítá, dostal až na německém filmovém festivalu od producenta Horsta Wendlanta, který hledal herce do připravovaného filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Nikoho by tehdy nenapadlo, jak velký úspěch budou mayovky mít. A tak, přestože ve čtvrtém díle Vinnetou zemřel, se na přání nespočtu fanoušků točilo dál.

Lituji toho, role mi zkazila život

Před svou smrtí se rozhodl jít Brice s pravdou ven. “Měl jsem po třetím díle odejít. Ta role mi zkazila celý život. Kvůli ní jsem přišel o spoustu dalších zajímavých nabídek. Pro ostatní jsem byl prostě Vinnetou a hotovo,” řekl otevřeně herec.

Stasi v muzeu

Kdo by to tušil. Když Pierre v roce 1988 navštívil muzeum Karla Maye, sesypalo se na něj komando tajných špiclů. O co jim šlo? V prvé řadě je zajímalo, co bude francouzský šlechtic říkat a na co se bude vyptávat. Vše řídil zástupce ředitele muzea, který měl údajně dát herci do ruky i repliku stříbrné pušky, kterou používal právě samotný Brice. Proč? No přece kvůli otiskům prstů.

Za královský plat nuzný náhrobek

Manželka Brice, Hella, našla jednoho dne při úklidu hercovy staré smlouvy. Šlo o filmy Old Shatterhand a Vinnetou a míšenka Apanači. Za měsíc práce bral 77 tisíc marek. Kdybychom to přepočítali na koruny, dělalo by to, dle tehdejšího kurzu, skoro milion. Navíc měl ubytování v luxusních hotelích zcela zdarma. Proplacení stravy bylo rovněž samozřejmostí.

A přesto jeho poslední místo odpočinku zdobil drahnou dobu jen obrovský balvan. Vdova nejprve tvrdila, že by se to tak jejímu manželovi líbilo, pak ale ustoupila tlaku fanoušků a místo ozdobila květinami. Ještě tedy zbývá, prý, najít vhodného umělce, který by vytesal do balvanu hercovu tvář.

Na další zajímavosti a fotografie ze slavného snímku se podívejte zde:

Zdroj textu: Aha!, Blesk, wikipedie, čsfd

Zdroj fotek: Prima

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články