Film Zámek v Čechách: Jiřina Jirásková jako hraběnka, kterou chce zlikvidovat nová dělnická vláda

Hraběnka ale s noblesou překoná všechny překážky (zastaví vlak záchrannou brzdou a stopem dojede zpět na zámek) a s pomocí svých přátel a bývalých zaměstnanců oslavu uskuteční. Když v závěru filmu tiše zemře na svém rodném zámku, je to vlastně vítězství jejího pevného lpění na vlastní lidské důstojnosti.
Zdroj: Česká televize
Hlavní postavou je hraběnka z Lansdorfu a ze Scheinbergu (Jiřina Jirásková). Když slaví své šedesáté narozeniny v kruhu přátel, přicházejí představitelé čerstvě instalovaného komunistického režimu zabavit a zapečetit zámek, na kterém žila ona i generace jejích předků.Hraběnka slíbí dokončit oslavu a dohrát klavírní provedení valčíku z opery Evžen Oněgin od Petra Iljiče Čajkovského na oslavě svých sedmdesátin.Když se po deseti letech vrací splnit svůj slib jako domácí dělnice Lansdorfová (háčkuje záclony pro Drutěvu za pár korun metr), nachází svůj klavír rozladěný, svého bývalého majordoma a sluhu Aloise (Karel Heřmánek) jako zpustlého alkoholika, který je rád, že může dělat kočího na statku a bydlet v kabinách na fotbalovém hřišti, dřívější nýmandy v důležitých funkcích. Manželem její oddané bývalé komorné Evy je nynější "uvědomělý" správce zámku, kterého přítomnost feudálky ve znárodněném sídle popuzuje.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jiřina Jirásková ve své životní roli české hraběnky, která se rozhodne oslavit narozeniny na rodném sídle, z něhož byla v padesátých letech minulého století vyhnána.

Petra Járková
Petra Járková 29. 08. 2019 16:00

Životní role

Zámek v Čechách je dramatický příběh, inspirovaný osudy české šlechty v padesátých letech minulého století, v němž Jiří Hubač herečce Jiřině Jiráskové napsal v roce 1993 životní roli.

Pošetilý plán

Paní hraběnka slaví šedesátku v okamžiku, kdy má opustit svůj zámek. Nová dělnická vláda totiž chce šlechtu bez milosti zlikvidovat. Ale protože si Elizabeth Anna Marie, hraběnka z Lansdorfu a ze Scheinbergu a později domácí dělnice Lansdorfová, uvědomuje, že "člověk musí dodržovat své zvyky a sliby, i když jsou směšné a zbytečné", chce uskutečnit pošetilý plán oslavit sedmdesátiny na rodinném sídle navzdory režimu i protivníkům ve městě.

Ústřední skladba

Skladba, kterou paní hraběnka Jiřina Jirásková zahraje na klavír na začátku i na konci filmu, je valčík z opery Petra Iljiče Čajkovského Evžen Oněgin.

Hraběnka na prknech

V roce 2018 měla na prknech Divadla Palace v Praze premiéru divadelní hra Hraběnka v režii Petra Hrušky, kde hlavní roli hraběnky ztvárnila Eliška Balzerová a v roli lokaje Aloise se představil herec David Novotný.

Natáčecí místa

Exteriéry se natáčely na zámku Liblice, interiéry pak na zámku Libochovice. Natáčelo se také ve městech Úštěk a Zlonice.

NA JIŘINU JIRÁSKOVOU VE FILMU ZÁMEK V ČECHÁCH SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články