Jiří Schmitzer: Kdo ve skutečnosti mohl za to, že si s otcem Jiřím Sovákem k sobě nenašli cestu?

Jiří Schmitzer
Zdroj: showpix
Jiří Schmitzer je synem herce Jiřího Sováka. Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru, začal se učit zámečníkem, nakonec vystudoval elektrotechnickou průmyslovku. Po maturitě se až na druhý pokus dostal na DAMU, kde absolvoval studium herectví.Své první angažmá nastoupil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, poté v rámci Armádního uměleckého souboru absolvoval vojenskou službu a další dva roky hrál v pražském Ateliéru, který fungoval pod záštitou Státního divadelního studia. Následně se vrátil do ústeckého Činoherního studia.První skutečnou roli měl ale až v seriálu Eliška a její rod, následně se objevil v projektu Kinoautomat. Za první filmovou roli můžeme považovat až postavu veršujícího studenta ve filmu Takže ahoj. Po několika dalších menších rolích ve filmech různých žánrů se divákům představil v dodnes populární komedii Marečku, podejte mi pero!, kde hrál spolu s otcem, Jiřím Sovákem. Po jeho boku se ostatně již rok předtím objevil v poměrně velké roli v seriálu Chalupáři. To byla ale také jejich poslední společná vystoupení před kamerou; dlouholeté odcizení vyplývající ze Sovákova rozchodu s první manželkou vyvrcholilo osobní roztržkou v 80. letech, kdy se Schmitzer jako viník autonehody pod vlivem alkoholu dostal do křížku se zákonem a poté se již oba herci přestali stýkat.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jiří Schmitzer dnes slaví 71. narozeniny. S jeho otcem Jiřím Sovákem ho pojil zvláštní vztah, do kterého zasáhlo hned několik ran osudu. Nejprve to bylo soudní rozhodnutí a poté tragická událost, kterou Sovák nedokázal skousnout. O co šlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 10. 2020 08:00

Jiří Schmitzer se narodil 25. října 1949 v Praze. Profesně se věnuje herectví a písničkářství. Je držitelem čtyř sošek Českého lva, a to za hlavní roli ve filmech Bumerang, Kráska v nesnázích, Jako nikdy a Staříci. Má dvě děti.

Bylo to trochu jinak

Když se Jiří Sovák rozvedl se svou první manželkou, rozhodně o syna neztratil zájem. Naopak, chtěl se s ním vídat i nadále. Soud ale tehdy svěřil dítě do péče matky a na její žádost také zakázal jakýkoli kontakt. Nic se proti tomu nedalo dělat. Sovákovi se navíc tehdy rozjela naplno kariéra, takže se nehodlal stresovat.

Ale ani malý Jirka to neměl lehké. Když pomineme rodinné poměry, musel se také budoucí talentovaný herec vypořádat ve škole se šikanou. Posmívali se mu kvůli jeho nadváze. Po základce se šel učit na zámečníka, pak přešel na Divadelní akademii múzických umění. Zanedlouho si na protest proti okupaci změnil příjmení na Schmitzer.

Tragická událost

K oné tragické události, která oba muže od sebe navždy rozeštvala, došlo během natáčení komedie Marečku, podejte mi pero, kde hrál Sovákovi syna. Jiří se zrovna vracel z baru autem domů, když srazil chodce, který bohužel zemřel. Když se o tom dozvěděl jeho otec, všechny vazby se svým synem nadobro zpřetrhal.

Schmitzer strávil ve vězení tři roky. Když pak Sovák umřel, rozhodl se, že mu na pohřeb nepůjde. Bral to tak, že se k němu otec v jeho nejtěžší chvíli otočil zády. Na svobodu byl propuštěn po polovině trestu. Jeho první role na svobodě byla hospodský v kultovních Postřižinách.

Skladatel i spisovatel

Přestože se oba nemuseli, něco je přece jenom spojovalo, a to talent. Kromě herectví se Jiří Schmitzer věnuje také skladatelské činnosti. Mimo jiné vytvořil i hudební doprovod pro inscenace v Národním divadle a filmu Páni Edisoni. Vystupuje také jako folkrockový písničkář.

Dokonce hostoval na albech Bratří Ebenů. V roce 2008 publikoval výbor ze svých textů Kanimůra ze Šardonu. Aktuálně jsme jej mohli vidět v mysteriózním thrilleru Daria, jenž vypráví příběh o mladé ženě, která náhle zmizí a o něco později se objeví v místní psychiatrické léčebně. Otázkou je, zda je skutečný blázen, nebo je pouze nepohodlná.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiří Schmitzer

Wikipedia.cz: Jiří Sovák

Česká televize: Příběhy slavných

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články