Končí seriál Chalupáři: Schmitzera do něj protlačil otec Sovák. Veterán v posledním díle byl unikátní kousek

Chalupáři
Zdroj: se souhlasem České televize
Původně měl v Chalupářích postavu vysloužilého kontrolora Evžena Humla hrát Jaroslav Marvan. Před natáčením bohužel zemřel, takže na jeho místo nastoupil Jiří Sovák.Do roku 1989 se mohla používat pouze instrumentální verze písně Když máš v chalupě orchestrión. Až pak se do ní vrátil hlas Waldemara Matušky.V seriálu Chalupáři se objevil i syn Jiřího Sováka, Jiří Schmitzer. Přestože si před kamerami rozuměli, v soukromí byl jejich vztah chladný.Jiří Sovák předvedl v Chalupářích svůj skvělý smysl pro improvizaci. Hlášku, že v Indii mají plechový děti, vymyslel sám.+ 5 fotek+ 6 fotek

První měsíc prázdnin se přehoupl do své druhé poloviny a letní hit Chalupáři pomalu končí. Pojďme si jej tedy ještě jednou připomenout. Tentokrát se zaměříme na Jiřího Schmitzera, kterého do seriálu protlačil jeho otec Jiří Sovák. Také se podíváme blíže na veterána, kterého Schmitzer, spolu s Maciuchovou, dostanou v poslední epizodě od Josefa Hlinomaze.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 07. 2020 16:00

Evžen Huml. Penzista, bývalý kontrolor, a ještě k tomu vdovec. Vražedná kombinace. Už má po krk pražského bytu, v němž se tísní se svou dcerou, jejím manželem a synem. Nemluvě o tom, že i oni ho mají dost. Zeť mu vnukne myšlenku, že by si mohl ve vesnici Třešňová koupit chalupu, jejíž cena je více než výhodná. Jenomže v domě má domovské právo také Bohouš Císař, se kterým se bude muset nevrlý důchodce naučit žít. Když ale jednou pomůže zraněnému mladíkovi, získá si tím úctu místních, kteří ho pak přijmou mezi sebe.

Na závěr seriálu se můžete podívat dnes večer na ČT 1

Laurin a Klement Voiturette

Vzpomínáte na veterána, kterého dal Hlinomaz Schmitzerovi a Maciuchové jako svatební dar? Byl to Laurin a Klement Voiturette typ A. Označení “voiturette” se používalo pro konstrukčně lehké, dvoumístné vozy. Začaly se vyrábět v roce 1905 a dosáhly maximální rychlosti čtyřicet kilometrů za hodinu.

Vůz získal hned několik ocenění, avšak z linky jich sjelo pouhých čtyřicet čtyři kusů. Koupit jste si je mohli v červené, zelené, hnědé a modré barvě. Na zakázku a za příplatek byla možná bílá barva. Závod také opustil jeden zcela uzavřený vůz, jenž vážil šest set kilo.

Bude tam hrát můj syn a basta!

Režisér Chalupářů František Filip zavzpomínal v knize 40 let s Chalupáři, která vyšla v edici Blesk Extra, že Schmitzera, jenž ztvárnil vnuka Evžena Humla, Slávka, prosadil do seriálu jeho vlastní otec Jiří Sovák. “Jiří mi ho prostě doporučil a já na to kývl, protože jsem věděl, že je dobrý herec. Samozřejmě jsme mu nedávali najevo, že je tam z protekce,” objasnil Filip.

Protivný Sovák

Místní obyvatel Josef Skuhrovec, který se objevil hned v několika dílech, vyprávěl, že filmařům pomáhal zprovoznit vyschlý rybník a osadit jej kapry, dokonce nechal ze svého domu natáhnout elektřinu. Herci byli podle něj docela přívětiví, s výjimkou Sováka.

“Tak protivného člověka jsem dlouho nezažil. Nechal se vždy přivézt na natáčení taxíkem, a to rovnou před hospodu. Kemr zase sbíral po barácích různý šrot, tím byl dost známý. Nejlepší byl Menšík, prostě veselý Moravan,” prozradil.

Na další zajímavosti z natáčení a fotografie se podívejte zde:

Zdroj textu: Aha!, Wikipedia, idnes.cz, auto.cz

Zdroj fotek: Česká televize

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články