Jak zemřel císař Francie a největší vojevůdce novověku Napoleon Bonaparte? Stal se obětí vraždy, nebo byl pouze nemocný?

Byl Napoleon Bonaparte opravdu otráven?
Zdroj: pixabay
Napoleon Bonaparte je největším generálem novověkuPřitom to ani nebyl Francouz, ale KorsičanMěl mnoho bratrů a sesterNapoleonova hrobka v pařížské invalidovně+ 1 fotka

Jeho životní příběh je jak z Hollywoodského filmu. Ve škole se mu smáli kvůli jeho korsickému přízvuku a jeho špatné francouzštině, z vojenské školy ho vyhodili a nakonec se stal císařem celé Francie. Zavedl reformy a vytvořil zákoník, podle kterého se řídí Francie dodnes. Jeho sláva ale netrvala věčně. Po drtivé porážce v bitvě u Waterloo odešel do vyhnanství na ostrov Svatá Helena, kde také zemřel. Historici si dodnes lámou hlavu, na co císař zemřel. Nové důkazy totiž ukazují, že Bonaparte byl zřejmě zavražděn.

Redaktor
Redaktor 05. 05. 2018 08:49

Podezřelé nálezy

Napoleon Bonaparte skonal na ostrově Svatá Helena 5. 5. 1821. Byl obklopen svými nejbližšími a nejvěrnějšími. Císař byl uložen do neoznačeného hrobu, ale v roce 1845 byly ostatky vyzvednuty a převezeny zpět do Paříže. Při té příležitosti byla provedena také pitva těla. Pitevní zpráva z roku 1845 říká, že při vyzvednutí císaře z hrobu bylo jeho mrtvé tělo až nezvykle dobře zachováno. Bonaparte měl také velice zduřelá játra. Jednalo se tedy o otravu? Při otravě arsenem se tělo otráveného špatně rozkládá. Podezření se vědcům potvrdilo při bližším zkoumání Bonaparteho vlasů, ve kterých nalezli až desetinásobné množství arsenu, než je běžné.

Proč by ho chtěli zabít?

Jestli se opravdu jednalo o zákeřnou vraždu, prvním podezřelým by byla Anglie, která císaře na ostrově věznila. Nesmíme si Bonapartovo ,,vězení“ představovat jako temné a děsivé místo se mřížemi. Hlídaný sice byl, ale na ostrově měl svůj malý dvůr, kam za ním jezdili přátelé. Pořádal plesy a hostiny a k dispozici měl služebnictvo a dokonce i své vlastní komnaty. Takovéto věznění samozřejmě něco stojí. Na nehostinném ostrově navíc skoro nic neroste a vše se musí dovážet z pevniny. Nechtěli tedy Angličané svého tolik nenáviděného vězně déle živit?

Poslední dny císařova života

Oficiálně se tvrdí, že Bonaparte zemřel na rakovinu žaludku. Je tu stále plno nesrovnalostí a výpovědí lidí, kteří císaře spatřili v jeho brzkém konci. Služebnictvo vypovědělo, že císař ve svých posledních dnech spíše přibíral, než hubnul. Hubnutí je během rakoviny běžné. Po důkladném přečtení zápisků Napoleonova komorníka Louise Marchanda, Napoleonovy příznaky opravdu vypadají na otravu, než na rakovinu. Dozvíme se někdy pravdu, nebo je vše jen jedna velká náhoda?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články