Legendární seriál Chalupáři: Filipovi se do natáčení nechtělo. Řanda dostal kvůli Bočanové infarkt

Chalupáři
Zdroj: se souhlasem České televize
Původně měl v Chalupářích postavu vysloužilého kontrolora Evžena Humla hrát Jaroslav Marvan. Před natáčením bohužel zemřel, takže na jeho místo nastoupil Jiří Sovák.Do roku 1989 se mohla používat pouze instrumentální verze písně Když máš v chalupě orchestrión. Až pak se do ní vrátil hlas Waldemara Matušky.V seriálu Chalupáři se objevil i syn Jiřího Sováka, Jiří Schmitzer. Přestože si před kamerami rozuměli, v soukromí byl jejich vztah chladný.Jiří Sovák předvedl v Chalupářích svůj skvělý smysl pro improvizaci. Hlášku, že v Indii mají plechový děti, vymyslel sám.+ 5 fotek+ 6 fotek

Populárnímu seriálu Chalupáři již pomalu táhne na padesátku, přesto si bez něj nedokážeme představit léto. Stále nás ale dokáže něčím překvapit. Zejména zákulisními informacemi. Víte, proč si Sovák sundal čepici jen jednou za celý seriál? Nebo co se přihodilo Mahuleně Bočanové během natáčení?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 06. 2020 16:00

Evžen Huml. Penzista, bývalý kontrolor, a ještě k tomu vdovec. Vražedná kombinace. Už má po krk pražského bytu, v němž se tísní se svou dcerou, jejím manželem a synem. Nemluvě o tom, že i oni ho mají dost. Zeť mu vnukne myšlenku, že by si mohl ve vesnici Třešňová koupit chalupu, jejíž cena je více než výhodná. Jenomže v domě má domovské právo také Bohouš Císař, se kterým se bude muset nevrlý důchodce naučit žít. Když ale jednou pomůže zraněnému mladíkovi, získá si tím úctu místních, kteří ho pak přijmou mezi sebe.

Na Chalupáře se můžete znovu podívat každou středu ve 20:10 na ČT 1.

Bez čepice ani ránu

Původně měl roli Evžena Humla dostat Jaroslav Marvan. Ten ale bohužel těsně před natáčením zemřel. Režisér František Filip tak musel začít urychleně přemýšlet o jeho náhradě. A trefil skutečně do černého. Jiří Sovák byl pro postavu věčně nespokojeného důchodce jako stvořený. A bylo to znát i na jeho výplatní pásce. Odnesl si celkem 70 000 korun. Trumfl ho jen Menšík, který bral o třicet osm tisíc víc.

A co jeho legendární čepice... Za celý seriál ji sundal jen jednou. Rádiovka se zkrátka stala poznávacím znakem Evžena Humla. Nápad ji nesundávat vzešel přímo od Sováka. Věřil, že si tuto postavu lidé díky tomu lépe zapamatují. Huml... jó, to jen ten s tou čepicí.

Nepozorná Bočanová

V seriálu si zahrála i tehdy osmiletá Mahulena Bočanová. Během natáčení jednoho záběru vběhla pod auto, které zrovna řídil Čestmír Řanda. Sice se nic nestalo, ale Čestmír byl z toho tak vynervovaný, že dostal infarkt. Pravdou je, že to mohlo skončit velkým neštěstím.

Zpočátku neměl zájem

František Filip se před startem natáčení docela ošíval. Nechtělo se mu do toho. Když před něj položili scénář o tom, jak se měšťák dokáže sžít s vesničanem, nebyl z toho dvakrát nadšený. Považoval to za vyčpělé, a hlavně podbízivé téma.

“Dnes to již vidím jinak, ale předtím jsem měl s Chalupáři problém,” uvedl režisér. O opaku jej přesvědčila až čísla. Pilotní díl si nenechalo ujít 93 % televizních diváků. V současnosti je sice sledovanost mnohem nižší, ale i tak se na seriál podívají jak pamětníci, tak i mladší generace.

Podvody trpět nebudeme

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Své by o tom mohli vyprávět obyvatelé Třešňové, tedy ve skutečnosti Višňové. Kdo měl zájem, mohl si zahrát takzvané křoví. Platilo se obyčejně několik desítek korun za den. Této nabídky hojně využívali mladí, kteří se však šli ráno jen zapsat a následně po anglicku zmizeli. Večer si ovšem přišli pro peníze. Jakmile to štáb zjistil, zavřel kompars do místní hospody, aby se mu nerozutekl.

Zdroj textu: Nova, Česká televize, Aha, Wikipedie

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články