Anděl na horách: Zavzpomínali jste díky legendárnímu filmu na organizované zájezdy pořádané ROH?

Nerudný Anděl a jeho kamarád, se kterým si hory užíval
Zdroj: Csfd

Před chvílí skončila každoroční filmová lahůdka s dokonalým hercem Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. Nepochybujeme, že jste se pobavili, ale vybavily se vám i okamžiky z vaší dovolené za socialismu? Pojďte si připomenout, jak tenkrát takový organizovaný zájezd na hory vypadal a zda to ve slavné komedii bylo stejně.

Petra Járková
Petra Járková 26. 12. 2018 16:24

Film s horskou tématikou Anděl na horách zná jistě každý a většina z nás si ho nenechá každoročně o Vánocích ujít. Ani dnes tomu jistě nebylo jinak a vy jste se nad peripetiemi hlavního hrdiny opět pobavili. 

Je vtipné, že se říká, že Jaroslav Marvan byl mrzoutem i v civilním životě, takže pro něj nebyl problém tuto roli tak dokonale zahrát. Možná to bylo i tím, že sám jistě mnoho podnikových zájezdů zažil na vlastní kůži.

A co vy, pamatujete na tradiční rekreace pořádané ROH? A chtěli byste takovou dovolenou zažít? Vůbec se vám nedivíme. Tento typ dovolené ve stylu filmu Anděl na horách je totiž stále oblíbenější. Retro zájezdy na hory zažívají svůj návrat.

Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou a Harrachov. Tak to byly tři oblíbené destinace, kam se za socialismu jezdilo na hory. Oblíbenou destinací byly ale i Vysoké Tatry. Tato centra pro rekreaci v rámci ROH přinášela Čechům tu nejlepší dovolenou, na kterou člověk jen tak nezapomněl.

Češi rádi vzpomínají na minulá léta, jak vše fungovalo a jak jsme se měli či neměli, a nejinak je to i s dovolenou. Češi si prostě našli novou zábavu a po dlouhých dvaceti letech zase jezdí na rekreace ROH do Tatranské Lomnice ve Vysokých Tatrách. Některé cestovní kanceláře vám totiž umožní návrat do socialismu. Pokud chcete zažít stejnou dovolenou jako Jaroslav Marvan ve filmu Anděl na horách, směle do toho! Vyrazit můžete přímo do hotelu (dříve zotavovny) Morava, kde se tento kultovní film natáčel.

V rámci retro pobytu se vrátíte do doby odborářských rekreací ROH, které měly svá specifika. V každé zotavovně či hotelu pracoval na stálý pracovní úvazek kulturní a sportovní referent. Oba měli za úkol vymýšlet a organizovat všechny možné aktivity tak, aby se nikdo ani minutu nenudil. A v tomto stylu dnes pokračují tyto retro pobyty.

Pokud jste ranní ptáče a chcete si pořádně protáhnout tělo, po hlasitém budíčku se rozproudíte rozcvičkou ve sněhu. Po bufetové snídani můžete vyrazit na několik výletů – samozřejmě s referentem či najatým horským vůdcem. Třeba na Štrbské nebo Popradské Pleso, užijete si i termální koupání v areálu Vrbov nebo individuální výlet na Skalnaté Pleso, kde lanovkou vyjedete na Lomnický štít a vychutnáte si ten krásný výhled. Samozřejmě si tady skvěle zalyžujete nebo si vezmete jen tak do ruky boby či sáňky. K dispozici vám bude sportovní referent a vše samozřejmě zdarma. Za to, že vás někdo naučí lyžovat, tak nezaplatíte ani halíř.

Vyzkoušíte si i brigádu s grogem kolem hotelu, která pokračuje rekreačně zábavnými soutěžními aktivitami se sportovním referentem. Den zakončíte přednáškou o Vysokých Tatrách, abyste si je vychutnali do poslední kapky a nepřišli opravdu o nic. A samozřejmě nesmí chybět ani „seznamovací“ a „rozlučkový“ večírek s živou hudbou a tombolou se zajímavými cenami. Pivo pochopitelně poteče proudem. Poznáte tak nové kamarády a přátele a třeba se s nimi vydáte za rok na hory znovu. Bonusem je pak večerní promítání kultovního filmu „Anděl na horách“ v hotelové kinokavárně.

Od půl osmé do osmi večer si můžete z hotelového rozhlasu poslechnout také písničky, které vám zahrají na přání. A nesmí chybět ani typická výzdoba jako transparenty, vlajky, hesla či noviny. Užijte si retro hory se vším všudy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články