Dovolená na poslední chvíli? Vyrazte za čerstvým vzduchem a výtečným vínem k našim sousedům

Nevíte, kam na zahraniční dovolenou? Malé Karpaty na Slovensku vás nadchnou čistým ovzduším i vinařským folklórem.
Zdroj: wikipedia.com
Malé Karpaty jsou horský krajinný celek Fatransko-tatranské oblasti na západním Slovensku s přesahem do Rakouska.Malé Karpaty patří do skupiny tzv. nízkých vysočin (skupina horstev s výškovým rozpětím 300 - 800 m n.m.) I přes relativně nízkou nadmořskou výšku však vzhledem k tomu, že se zvedají ze širé roviny, působí mohutným dojmem.Zřícenina tajemstvím opředeného Čachtického hradu.Z Vápenné (752 m n. m.), třetího nejvyššího vrchu Malých Karpat, se otevírají krásné výhledy na východní část pohoří.+ 4 fotky+ 5 fotek

Slovensko bylo v minulém roce českými turisty bezkonkurenčně nejnavštěvovanější sousední destinací. Mnoho Čechů cestuje za horským vzduchem do Tater, stačí však navštívit jedinečné Malé Karpaty. Že se jedná o oblast s nejčistším ovzduším na Slovensku, dokládá i mapa Světové zdravotnické organizace (WHO).

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 03. 08. 2018 12:22

Slovenské Malé Karpaty nezklamou českého turistu v žádném ročním období. Jsou příkré, členité, skalnaté, zalesněné a svými krásami mohou směle konkurovat mnohem vyšším a známějším slovenským horám. Díky dálnici Praha – Brno – Bratislava se do nich dopravíte velmi rychle a snadno.

Podle mapy ovzduší Světové zdravotnické organizace (WHO) se právě Malé Karpaty řadí k oblastem s nejčistším vzduchem na Slovensku a směle se tak vyrovnají i vyhlášeným Tatrám. Neznečištěný vánek spolu s krásnou malokarpatskou přírodou jsou tím pravým místem pro odpočinek pochroumaných nervů i zdraví. 

Malé Karpaty jsou významnou lokalitou z hlediska turismu. Celé horstvo je dostupné bohatou sítí dobře značených a udržovaných turistických stezek. Hlavním hřebenem pohoří se vine nejdůležitější červeně značená turistická magistrála – Cesta hrdinů SNP, která v úseku Devín – Mohyla Milana Rastislava Štefánika v Bradlech nese označení Štefánikova magistrála. Atraktivitu území znásobuje řetězec hradů (Devínsky hrad, Pajštún, Ostrý Kameň, Korlátka, Dobrovodský hrad), v době největší slávy chránících důležitou česko-uherskou hranici. Svými ruinami tvoří neodmyslitelnou kulisu okolní krajiny. Neméně zajímavá jsou městečka a obce v podhůří se svými zachovalými historickými památkami.

Dominantní postavení v turistice Malých Karpat má pěší turistika. Turistické stezky zpřístupňují nejatraktivnější zákoutí pohoří. Velmi oblíbené jsou vrcholové túry (např. na nejvyšší vrch Záruby, na Vysokou či Vápennou) a dálkové pochody. Velmi zajímavým a z hlediska objevování přírodních krás poutavým je přechod hlavním hřebenem táhnoucím se od bratislavského Kamzíku (439 m n. m.) po obec Dobrá Voda. Velmi hojně jsou navštěvovány hlavní turistické atrakce pohoří – jeskyně Driny a hrad Červený Kameň. 

Kromě pěší turistiky oblast Malých Karpat poskytuje i možnosti cykloturistiky, mototuristiky, lyžování (např. Pezinská Baba, Zochova chata) a zimní turistiky.

To ale není všechno. Je tu ještě Malokarpatská vinná cesta, která vede přes bývalá slovenská královská města – Bratislavu, Svätý Jur, Pezinok, Modru – a je zakončena v Trnavě. Je přitažlivá pro turisty, kteří hledají zážitky spojené s ochutnávkou místních vín a specialit, návštěvou vinných sklepů a vinoték, kde mohou poznat pěstování a zpracování révy v tomto regionu. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články