Nevíte, kam letos na dovolenou? Slovensko je dokonalou kombinací přírody a relaxace

Pokud se letos chystáte na dovolenou autem a nechcete strávit nekonečné hodiny cestou, je Slovensko tou pravou volbou!
Zdroj: Pixabay.com
Slovensko vás okouzlí nejenom krásnými horami, historickými památkami, ale také lázeňskou kulturou.Štrbské pleso patří mezi nejkrásnější morénová jezera Slovenska.Poprad je vstupní bránou do Vysokých Tater.Podle archeologických nálezů využívali blahodárné účinky těchto pramenů už starověcí Keltové.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud letos chcete jet na dovolenou autem a nestrávit nekonečné hodiny cestou, je Slovensko tou pravou volbou. Moře se sice nedočkáte, zato hor si užijete dostatek. Můžete vyrazit také do lázní nebo za historickými památkami.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 06. 07. 2018 19:59

Vysoké Tatry

Pokud patříte mezi milovníky horské turistiky, neměli byste opomenout navštívit Štrbské pleso či Poprad ve Vysokých Tatrách.

 

Štrbské pleso

Štrbské pleso je typické morénové ledovcové jezero. Nachází se na jižní straně Vysokých Tater v nadmořské výšce 1346,6 m. Má rozlohu 19,76 ha a dosahuje maximální hloubky 20 m. Vzniklo zhruba před 10 000 lety během oteplování atmosféry. Zajímavostí je, že tehdejší pleso mělo hladinu o šest metrů níže. Do nynější výšky hladina vystoupala sotva před 300 lety.

 

Poprad

Láká vás historie spojená s přírodou? Potom určitě musíte navštívit Poprad. Desáté největší město na Slovensku si díky své poloze vysloužilo přívlastek „vstupní brána do Vysokých Tater“.

Poprad se navíc může pyšnit největším počtem kostelů na Slovensku! Vznikl totiž spojením pěti spišských městeček, která měla svůj kostel. Po reformaci k nim přibyly další. Nejvýznamnější památkou je raně gotický kostel svatého Egídia s bohatou freskovou výzdobou, jejíž součástí je nejstarší vyobrazení Tater.

Další zajímavostí je nejvýše položené mezinárodní letiště Poprad-Tatry  (718 m n. m.) ve střední Evropě.

Pokud vás omrzí toulky po horách, můžete zajít do obrovského aquaparku. Aquacity Poprad je v provozu celoročně a jeho dominantou je křišťálově čistá geotermální voda. To vše doplňuje nádherné okolí tatranských štítů.

 

Lázně

Pokud jste spíše lázeňský typ, můžete zavítat do Bešeňové, Podhájska či Piešťan.

 

Bešeňová

Podle archeologických nálezů využívali blahodárné účinky těchto pramenů už starověcí Keltové. Termální voda z Bešeňové má prokazatelně blahodárné účinky na pohybové ústrojí, urologické a ženské problémy, má také kosmetické účinky.

 

Podhájska

Obec Podhájska se nachází na jižních výběžcích Pohronské pahorkatiny v nadmořské výšce 170 m n. m. Oblíbené termální koupaliště Podhájska je nazýváno malým slovenským mořem, které vám poskytuje své služby a možnost rekreace během celého roku.

 

Piešťany

Lázeňské město na řece Váh je mezinárodním střediskem léčby revmatických chorob. Termální lázně jsou největší a nejvyhledávanější lázně na Slovensku. Zajímavostí města je sousoší Milenci, odlité z bronzu.  Nachází se v Piešťanech již od roku 1961. Při procházce jej můžete najít v sadu A. Kmeťa u Kolonádového mostu. Autorem je slavný Alexander Trizuljak, na jehož počest se každoročně pořádá akce "Sochy piešťanských parkov".

To, co dělá lázně lázněmi, je bohatý kulturní a společenský život. Neuplyne jediný den, kdy by se nepořádala unikátní výstava, venkovní koncert, společenské setkání, hudební festival nebo symposium výtvarníků.

Na své si zde přijdou i mladší ročníky. V Piešťanech jsou diskotéky, kluby a noční bary. Zde si zkrátka vybere zábavu naprosto každý. Ať již hledá poklidnou atmosféru galerie, nebo rušnější noční život.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články