Chcete na své dovolené spatřit něco víc než jen zámky a hrady? Zde je pět míst, na kterých si můžete prohlédnout a sáhnout na lidské mrtvoly a kosti

Chtěli byste strávit takovou morbidní dovolenou?
Zdroj: pixabay
Chtěli byste strávit takovou morbidní dovolenou?Pařížské katakomby skrývají velká tajemství. Jejich zdi jsou lemovány kostmi lidských těl.Kostnice u Kutné Hory má sice nádhernou, ale strašidelnou výzdobu.Mrtvoly se dají nalézt i na Everestu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jste přesyceni všemi paláci, zámky a hrady, které na svých toulkách jako turista potkáváte? Zkuste něco jiného. Vydejte se za mrtvolami. Na hřbitově byste je hledali marně. Existují místa, kde své mrtvé rovnou vystavují nebo se podle mrtvých nešťastníků dokonce orientují. Zde je 5 míst, které tuto morbidní podívanou provozují.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 22. 06. 2018 09:45

Kostnice v Sedlci u Kutné Hory

Kostnice svůj název opravdu nedostala jen tak. Za první morbidností nemusíte jezdit ani nijak moc daleko, protože se nachází přímo v ČR. Nádhernou výzdobu z pravých lidských lebek a kostí můžete najít v malém kostele Všech svatých v obci Sedlec u Kutné Hory. Výzdoba je světově proslulá a skládá se z tisíce lidských těl. V kostnici naleznete mimo jiné pohár z kostí, lustr z kostí nebo rodový erb Schwarzenbergů, pochopitelně že sestavený z lidských kostí. Většina kostí pochází od obětí morových epidemií a husitských válek.

Pařížské katakomby

Paříž je městem lásky a romantiky. Ovšem ne všechna místa v tomto městě překypují láskou. Pařížské katakomby vedou pod celým městem. Tento labyrint chodeb není všude přístupný, a tak jsou ještě dodnes neprobádány. Nikdo neví, co všechno se v nich dá najít. Jsou tedy zahalené tajemstvím. Už jen to, co se našlo, vzbuzuje opravdu pozornost. Tunely pod městem jsou zbytky vápencových dolů. Koncem 18. století přišla povodeň, která vyplavila místní hřbitovy i s ostatky těl. Vyplavené kosti byly umístěny do katakomb, kde dodnes tvoří hrůzu nahánějící expozici. Říká se, že v katakombách straší.

Kapucínská krypta v Palermu

Katakomby vedoucí pod kapucínským kostelem v Palermu skrývají výjevy, které nahánějí husí kůži. Jsou totiž zároveň pohřebištěm. Pro kněží i pro civilní obyvatelstvo. Mrtvoly lidí, kteří zde byli pohřbeni, mají na sobě stále stejné oblečení, ve kterém byli pohřbeni. Mrtví jsou pohřbeni ve zpřímené poloze a vypadá to, jako kdyby stáli. Pohled na sicilské mrtvé je o to děsivější, že se nejedná jen o vyskládané kosti, ale o seschlé oblečené mumie, jejichž výrazy často připomínají zděšené výkřiky. Poslední pohřbená v roce 1920 je teprve dvouletá holčička Rosalia Lombardová. Na jejím těle nejsou vidět žádné známky rozkladu. Vypadá, jen jako kdyby spala.

Kapucínská hrobka v Brně

Nechce se vám cestovat až na Sicílii? Nevadí, zajet si můžete i do bližšího Brna. Hrobka pochází ze 17. století a jsou v ní pohřbeni jak chudí rolníci, tak bohatí měšťané. Díky příznivé teplotě jsou těla skvěle zachovaná a mumifikovaná. Pohřbeni jsou v původních rakvích.

Mount Everest

Nejvyšší hora světa už není nedobytnou pevností. Na její výstup se stojí fronty. Stále ale platí, že výstup je opravdu riskantní a v nepříznivých podmínkách můžete i lehce zemřít. Everest je plný mrtvol nešťastníků, kteří jeho nástrahy podcenili. Vzhledem k velkému mrazu a zimě jsou tito nebožtíci dokonce skvěle zachováni. Mrtvých horolezců je zde více než 200. Nacházejí se ve velkých výškách, kde už pro ně vrtulník nemůže, a tak zůstávají smutným mementem. Místu, kde zemřeli, se říká Duhové údolí, podle jejich barevných kombinéz a oblečení. Asi nejslavnější mrtvolou na Everestu je mrtvola Tsewanga Paljora. Poznáte ho spolehlivě, protože má svítivě zelené boty. Jeho zmrzlé tělo dnes slouží ostatním horolezcům jako záchytný bod.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články