Čert a unesená žena: Vodní hrady a zámky lákají na tajemné pověsti i krásné scenérie

Červená Lhota je prý červená kvůli krvi.
Zdroj: www.zamek-cervenalhota.cz
K známému zámku se pojí děsivá pověst.Červená Lhota je jeden z nejkrásnějších českých zámků.Hrad Švihov nabízí nádherné scenérie.Červená Lhota je prý červená kvůli krvi.+ 2 fotky+ 3 fotky

Současná situace okolo epidemie koronaviru ovlivnila trávení letošního léta drtivé většiny z nás. Spousta lidí se stále bojí cestovat do zahraničí, a tak přemýšlejí, jak si horké dny zpestřit výlety po naší vlasti. Možností je hned několik. A jednou z nich je například návštěva některého z nádherných vodních hradů a zámků.

Petr Jirsa
Petr Jirsa 07. 08. 2020 09:00

Zahraniční dovolené jsou v letošním roce pro spoustu lidí tabu. Díky tomu se však naskytla skvělá možnost pořádně prozkoumat krásy České republiky. A můžete třeba začít u jedinečných vodních hradů, což jsou stavby s vnějšími zdmi obklopenými vodou. Právě voda hradům v tomto případě sloužila jako ochranný prvek před nepřáteli. První takové stavby se začaly stavět už na začátku středověku. Obklopující vodní plocha také sloužila jako zdroj vody, ryb či kanalizace. V pozdějším čase byly hrady přeměněny na zámky, paláce, hotely a velké rezidence určené k pobytu hostů či bydlení.

Červená Lhota

Mezi nejznámější české vodní stavby patří rozhodně zámek Červená Lhota. Nachází se na Jindřichohradecku u stejnojmenné vsi. Původně se jednalo o gotickou tvrz, avšak v 16. století byla přestavěna na pohodlnější renesanční zámeček zvaný od té doby Nová Lhota. Název Červená Lhota se začal objevoval až na počátku 17. století a souvisel s barvou zámku. Traduje se, že zámek získal svou červenou barvu přitom, když čert unesl nevěřící zámeckou paní a její krev pokryla stěny nesmazatelnou barvou. Lokální prameny však nezmiňují žádné události, se kterými by mohla legenda souviset. 

Nejfotogeničtejší vodní památka

Okres Klatovy nabízí gotický vodní hrad Švihov, který je jednou z nejfotogeničtějších památek u nás. Kdysi z něj bývala téměř jen ruina, v 50. letech minulého století byla však hrad zrestaurován. Na území České republiky se nachází spousta vodních hradů a zámků, ovšem voda, která je kdysi obtékala, je dávno pryč.

Česká republika nabízí velké množství nejrůznějších turistických atrakcí, které rozhodně stojí za objevování. Ať už se jedná o přírodní parky, hrady či zámky, způsob, jak se zabavit a užít si krásné léto, najde každý.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články