Nová studie: Cestování v lidech vyvolává větší pocit štěstí než svatba nebo narození dítěte

Nová studie: Cestování v lidech vyvolává větší pocit štěstí než svatba nebo narození dítěte
Zdroj: Pixabay.com
Kdo by si nechtěl dát sklenku vína s takovým výhledem?Nebo si dát večeři ve společnosti mořských tvorůSpánek v takovéhle nádheře by měl zažít každý alespoň za životBarevné rybky vám budou dělat společnost+ 6 fotek+ 7 fotek

Láká vás nasednout do letadla a procestovat třeba i celý svět? Tak na nic nečekejte. Je jedno, jestli na cesty vyrazíte jen s batohem na zádech nebo budete objevovat nejluxusnější resorty planety, výsledek je prakticky stejný. Cestování je totiž činností, které podle nedávného výzkumu společnosti booking.com dělá lidi nejšťastnější. Dokonce u některých vyvolává větší radost než například svatba nebo narození dítěte.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 08. 01. 2020 10:36

Společnost booking.com si vzhledem k rozmanitějšímu přístupu k cestování pro svůj výzkum vybrala 17 tisíc respondentů ze 17 zemí světa. A zkoumaní lidé se shodli na tom, že co se týká štěstí, tak existuje jen velmi málo věcí, které jim dokážou nahradit dovolenou.

Cestování nad svatby

Z výzkumu také vyplynulo, že 77 procent všech dotazovaných si zarezervuje letenky nebo rovnou celou dovolenou, pokud si okamžitě potřebují vylepšit svou ponurou náladu.

Lidé ve výzkumu zároveň uvedli, že si cestování cení i nad jejich významné životní okamžiky, které pro ně v tu dobu byly šťastné. Až 49 procent dotázaných se dokonce svěřilo s tím, že při plánování dovolené cítili větší štěstí než v den své svatby. Těžko říct, co by na tento fakt řekly jejich drahé polovičky...

A v překvapeních pokračujeme i dále. Skoro polovina respondentů prozradila, že pokud jdou se svou polovičkou na rande, tak to v nich nevyvolává tolik emocí jako cestování. Pětačtyřicet procent z nich se také svěřilo, že stejný pocit jako cestování jim nepřinesly ani zásnuby. U 29 procent dotázaných nepřebilo endorfin z cestování ani narození vlastního potomka.

Kam se hrabe nové oblečení

Cestování je zkrátka fenomén. Lidé chtějí poznat kus světa a během cest touží prožít i nepopsatelné zážitky, které jim z hlavy jen tak nikdo nevymaže. Až sedmdesát procent respondentů uvedlo, že jet na dovolenou jim poskytuje daleko větší pocit spokojenosti a štěstí, než kdyby si pořídili nějakou hmotnou věc.

Zároveň to vypadá, že lidé jsou ochotni vyměnit své pohodlí za poznání krás naší planety. To dokazuje i fakt, že 56 procent respondentů by raději jelo na dovolenou, než aby se vydali na nákup nového oblečení nebo jiných věcí. Osmačtyřicet procent z nich je také na úkor nových cestovatelských zážitků schopno obětovat vylepšení domácnosti.

Lákavé recenze

Pocit štěstí však nevyvolá jen samotná dovolená, ale také její plánování, což potvrdilo 72 procent všech dotazovaných. Dokonce 80 procent z nich uvedlo, že cítí vzrušení už v ten moment, když otevřou mapu a začnou vybírat místa, kam by se chtěli podívat. Šest z deseti zkoumaných lidí cítí emoční podporu při čtení recenzí hotelů, během čehož si ihned představí své budoucí cesty a plány.

Svět je plný nádherných míst a srdce každého z nás tíhne někam jinam. Zatímco jeden touží po exotice, další chce zažít dobrodružství a někdo zase potřebuje utéct někam do oázy klidu. Našli jste i vy váš cestovatelský ráj?

LÁKÁ VÁS UBYTOVÁNÍ POD VODOU? NA FASCINUJÍCÍ PODMOŘSKÉ HOTELY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články