Týden v Dominikánské republice: Největší lákadla, která si nesmíte nechat ujít

Nádherné karibské pláže najdete na každém kroku.
Zdroj: Facebook/Ondřej Novák
Jakub Kochta se dostal do TOP 20. Gratulujeme!Vítězem soutěže o nejkrásnějšího muže světa se stal exotický krasavec z IndieToto božské tělo nás reprezentovalo ve světěFinalisté si soustředění v Polsku užívali+ 7 fotek+ 8 fotek

Už Kryštof Kolumbus nevycházel z údivu nad přírodními krásami ostrova, jehož oficiální, i když málo používaný název je Hispaniola. Do svého lodního deníku si zapsal, že to je nejkrásnější kus země na světě, který kdy lidské oko spatřilo.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 02. 2019 14:00

Země je proslulá nádhernými plážemi, které jsou lemovány tropickou vegetací a palmami. Zatímco na pobřeží najdeme rozlehlé hotelové areály nabízející všechny druhy vodních sportů, pro vcelku liduprázdné vnitrozemí jsou typické zelené pahorky, náhorní plošiny, vysoká horstva i pláně pokryté hlubokými lesy a palmovými háji. I proto je Dominikána označována přezdívkou „zelený ostrov“.

Pokud však máte omezený čas a chcete kromě lenošení na těch nejkrásnějších karibských plážích i něco vidět a zažít, inspirujte se našimi tipy.

Bávaro - Punta Cana

Bávaro na mysu Punta Cana je nejpopulárnější pláží na ostrově, která se táhne v celkové délce téměř čtyřiceti km po jeho východním pobřeží. Najdeme zde nejkrásnější palmové háje v celém Karibiku, bílý písek a křišťálově čirou vodu. Moderní hotely nabízejí širokou škálu vodních sportů a zábavních programů. Nejbližší větší město Higüey s proslulou moderní bazilikou, které je zároveň hlavním městem provincie La Altagracia, je vzdáleno asi 50 km. Transfer z letiště v Punta Cana trvá asi půl hodiny.

Boca Chica

Městečko, ležící 45 minut jízdy východním směrem od hlavního města Santa Dominga, se pyšní bělostnými písčitými plážemi, chráněnými před příbojem korálovým útesem a lemovanými palmami. Je považováno za jedno z nejlepších míst pro koupání v Karibiku. Voda mezi břehem a útesy je místy velmi mělká. Rozptýlení nabízejí místní obchůdky, restaurace a bary. Transfer z letiště trvá asi 20 minut.

Juan Dolio

Hotelová zóna Juan Dolio se nachází na pobřeží asi hodinu jízdy od hlavního města Santa Dominga východním směrem. Písečné pláže jsou chráněny před příbojem korálovým útesem, voda je místy mělká a kvůli korálům doporučujeme přibalit boty do vody. Je to klidné místo pro rodinnou dovolenou. Kromě hotelů je zde několik restaurací, nákupní středisko a místo je též ideálním východiskem fakultativních výletů po ostrově. Transfer z letiště trvá necelou půlhodinu.

Santo Domingo

Hlavní město je čtyřmi mosty přes řeku Ozama rozděleno na bohatou západní a chudou východní část. Turisticky zajímavé jsou přístav, námořní základna a historické koloniální jádro, Zona Colonial (součást světového dědictví UNESCO), jejíž osu tvoří pěší a nákupní zóna El Conde s hlavním náměstím Parc Colón se sochou Kryštofa Kolumba s indiány u nohou. Santo Domingo představuje nejstarší město v Novém světě, s metropolitní katedrálou, soudem i univerzitou. Guvernérský palác Alcazar de Colón byl sídlem španělské koruny v Novém světě. Z pevnosti Ozama je vyhlídka na moře i dvojité hradby města, které roku 1586 vyplenil pirát Francis Drake překvapivým výpadem z vnitrozemí. Památkami jsou domy ze 16. a 17. století, Pantéon National, zříceniny kláštera sv. Františka, neoklasicistní prezidentský palác a budovy Senátu a Kongresu. Dalšími zajímavostmi jsou loděnice Las Atarazanas s muzeem lodních vraků, Museo del Hombre Dominicano , botanická zahrada Jardín Botanico Nacional, vilová čtvrť Gazcue a Kolumbův maják z roku 1992, postavený k 500. výročí objevení ostrova a celé Ameriky, sedmipatrová budova ve tvaru kříže, která hostí několik muzeí a jsou zde uloženy Kolumbovy ostatky. Laserové paprsky kreslí na noční obloze nepřehlédnutelný kříž. Největší atrakcí je karneval a festival merengue.

Bayahibe

V původně rybářské vesnici v jihovýchodním cípu ostrova bylo vystavěno několik hotelů. Je východiskem do národního parku del Este, zahrnujícího též ostrovy Saona, Catalina a Catalinita. Pláže jsou posety miliony mušlí. V jeskyních na pevnině jsou zachovány taínské kresby a skalní rytiny.

Poloostrov Samaná

Původní ostrov postupně spojily s pevninou náplavy. Návštěvníky přitahují pláže a možnost pozorování velryb. Každoročně sem z chladnějších vod Atlantiku připlouvají kytovci dlouhoploutví, aby se v teplém Karibiku pářili či porodili mláďata. Jsou přísně chráněni, takže počet lodí a čas, který mohou v blízkosti velryb strávit, je přísně regulován. Větší loď je překvapivě lepší než malá, mj. protože o velrybách se od odborníků na velké lodi dozvíte mnohem více.

Ostrov Cayo Levantado

Tento ostrov je přezdíván „Bacardi“ podle reklamy na rum. Najdete zde opravdový botanický ráj a nádherné pláže s průzračnou vodou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články