Levně do Ameriky: Jak při cestování za velkou louži ušetřit

Na letišti si ještě nakupte, tašky se vám jistě budou hodit.
Zdroj: Pixabay
Takovýhle výhled vám nabídne jen letecká doprava.Na letišti si ještě nakupte, tašky se vám jistě budou hodit.K noční přepravě využijte FlexBus.New York na vás čeká doslova za hubičku.+ 2 fotky+ 3 fotky

S přicházející zimou se hlavní cestovatelská sezona chýlí ke konci a cena letenek nejen přes Atlantik padá k zemi. Pokud jste se na západ za velkou louži vždycky chtěli vypravit, právě nyní je ideální čas si na chvíli sednout, vzít do ruky notes a začít plánovat americké dobrodružství. Extrémně levné letenky můžete pořídit už kolem 5 tisíc za zpáteční cestu, ideální období pro cestování je od listopadu do května mimo vánoční svátky. Poradíme vám, jak za cestování v USA ušetřit co nejvíce.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 11. 2018 11:07

Porovnávejte vyhledávače letenek a buďte připraveni koupit

Zní to jako otrava, ale porovnávat různé ceny z vyhledávačů letenek se jednoznačně vyplatí. Ušetřit tak můžete i několik tisíc. Nastavte si upozornění na akční nabídky z webových stránek, které levné letenky aktivně sledují. Podívejte se například na Akční letenky nebo Cestujlevně, jestli nějaká aerolinka nemá zrovna Los Angeles, San Francisco nebo New York v nabídce. Nebojte se vydat třeba i do Montany nebo Arizony, pokud akční letenku najdete.

Letenky za nižší ceny jsou často nabízeny z nízkonákladových nebo okrajových letišť, s jedním nebo více přestupy, případně mimo hlavní sezonu. Pokud chcete opravdu ušetřit, vyhraďte si na cestu do USA minimálně dva dny. Často můžete najít levnější letenky z Vídně nebo Berlína, kam se určitě vyplatí dojet za pár set korun autobusem FlixBus.

Pokud akční letenky do USA zrovna nejsou na pořadu dne, porovnat jednotlivé ceny můžete ve vyhledávačích, jako je Kiwi, Azair nebo Skyscanner. Než ale vůbec začnete, otevřete si anonymní okno. Některé vyhledávače letenek si totiž na základě cookies pamatují historii vyhledávání a ceny vám pak při obnovení stránky budou postupně navyšovat. Při zadávání místa odletu nezapomeňte přidat i okolní letiště jako Vídeň, Bratislava, Mnichov, Drážďany, Berlín nebo zvolit okruh ve vzdálenosti např. 250 km od Prahy. Všechny hromadné vyhledávače prodej letenek zprostředkovávají a za to si nějaký ten poplatek také účtují. Pokud jste objevili skvělou letenku, mrkněte se ještě na stránky konkrétní aerolinky, je dost pravděpodobné, že tam stejnou letenku objevíte ještě o pár set korun levněji. Našli jste vysněnou letenku? Neváhejte a kupujte, rychle totiž mizí.

Cestujte nalehko jen s příručním zavazadlem

Pokud jste si zakoupili levnou akční letenku, důkladně si prostudujte, jestli v ceně máte i odbavené zavazadlo, nebo jen příruční. U většiny aerolinek si za odbavené zavazadlo budete připlácet. V každém případě se vyplatí cestovat nalehko. Běžné příruční neboli kabinové zavazadlo má rozměry kolem 55 x 40 x 20 cm s váhovým limitem do 10 kg.

Při balení věcí na cestu má většina z nás tendenci přehánět. Na desetidenní pobyt skutečně potřebujete pár kusů spodního prádla (průběžně si jej můžete prát), čtyři trička, věci na spaní, kalhoty na převlečení a náhradní mikinu. Do letadla si vezměte pohodlné cestovní oblečení a to nejobjemnější, co s sebou berete – bundu, mikinu, těžké boty. Zbytek můžete za pár dolarů pořídit ve Walmartu. Příruční zavazadlo také snižuje riziko, že o své druhé zavazadlo během přestupu přijdete a nebudete muset čekat na jeho výdej. Víc si také užijete chvíle, pokud máte na přestup celý den – s batohem se můžete vydat na výlet do města a vše potřebné máte vždy u sebe.

Trikem, jak dostat na palubu o trochu víc věcí, je koupit si na letišti v duty free shopu pár levných drobností a vzít si k tomu igelitku. Do té nacpete třeba další oblečení, které se vám do batohu nevešlo. Nezapomeňte vzít si s sebou na letiště i lahev na vodu a dočerpat si ji před odletem. Na rozdíl od automatů, kde půllitr neperlivé vody stojí běžně kolem 50 Kč nebo 2 eur, poletíte se zásobou litr a půl čerstvé vody na celou cestu.

Svačinky jsou nej, ale klobásu a řízek nechte doma

Stravování je více či méně diskutovanou otázkou všech cestovatelů a zde záleží, jak kvalitně chcete po těch pár dní žít (a nepřibrat). Street foodů a řetězců s rychlým občerstvením najdete v každém městě nespočet, i za oceánem koupíte cheeseburger nebo McChicken za jeden dolar. Dlouhodobě tak ale jíst nechcete, to víme jistě.

Do letadla si prosím neberte zásobu trvanlivých salámů, měli byste z toho akorát oplétačky. Celní předpisy totiž zakazují dovoz většiny masných a mléčných výrobků včetně populárních řízků. Ještě v průběhu letu do USA budete vyplňovat celní deklaraci, ve které musíte uvést, jestli nějakou ze zakázaných potravin dovážíte. Pokud vyplníte ano, potraviny vám stejně budou zabaveny.

Po příletu zavítejte do některého z lokálních supermarketů (mezi nejlevnější patří Walmart, SuperTarget nebo Kroger) a nakupte základní potraviny, ze kterých si můžete připravit svačinu, oběd nebo večeři, a pár sušenek na snídani nebo svačinku. Pokud u sebe budete mít stále zásobu jídla na jeden až dva dny, vyhnete se tak vlčímu hladu, kdy stejně skončíte akorát u hambáče nebo hranolků. Mezi takové základní potraviny patří trvanlivý toasťák, pomazánka, sýr a kousek ovoce a zeleniny. Ceny potravin v USA jsou podobné jako u nás.

Pro skvělý zážitek z dovolené je třeba si občas zajít i do kvalitní restaurace. V takovém případě si ale dejte chvilku na čas, projděte se po okolí a omrkněte menu a cenovou nabídku jednotlivých restaurací. Při pečlivém výběru místa, kde budete večeřet, můžete ušetřit i polovinu ceny! A pokud už nic jiného než fast food nezbývá, zkuste americkou síť Subway s čerstvými bagetami dle vlastního výběru.

Naplánujte si přibližný itinerář a zarezervujte ubytování s předstihem

Konkrétní itinerář výletu vám pomůže ušetřit za vstupné i za ubytování. Není třeba plánovat jej do detailů – jak tomu bývá, vždy se přihodí něco, co plány změní. Vytyčit si ale základní body, které chcete vidět a stihnout, vám dodá představu, kde se budete pohybovat. Ubytování si zajistěte alespoň na první dvě noci – s předstihem je ubytování vždy levnější a kromě toho budete mít čas se v klidu zorientovat. Finančně nejnáročnější totiž bývají situace, kdy ubytování příliš neřešíte, pak se ale ocitnete v jiném městě, než jste plánovali, a za nocleh můžete utratit i trojnásobek.

S ubytováním v USA obecně nebývá větší problém, vybrat si můžete z nejlevnějších kempů i trochu dražších hostelů a motelů. Za noc v hostelu zaplatíte v průměru 15 – 30 dolarů za noc, levný motel pořídíte okolo 35 dolarů. Pokud to jde, nepřiplácejte si za snídani v ceně – vždy pořídíte dobrou a čerstvou snídani za zlomek ceny v supermarketu, než co dostanete v ubytování. 

Při plánování ubytování se podívejte na Booking nebo Airbnb, a pokud máte nějaké slevové odkazy, nezapomeňte je využít. Booking tradičně zasílá odkazy na doporučení přátelům, takže pokud necestujete sami, vytvořte si druhý účet. Udělejte další rezervaci přes aktivní odkaz a slevu získáte na nové ubytování plus vám ještě přijde kredit na původní účet.

Přesouvejte se hromadnou dopravou a využívejte noční spoje

Za ubytování můžete snadno ušetřit i během cestování. Tak, že si rezervujete noční spoj. Autobusy FlixBus, které znáte z Česka a celé Evropy, od letošního roku jezdí i na západním pobřeží USA. Během nočního přesunu například mezi městy LA a San Francisco si pohodlně odpočinete na vysouvacích sedačkách, dobijete baterky (svoje i telefonu) díky elektrickým zásuvkám a přes kvalitní Wi-Fi připojení se konečně spojíte s rodinou.

Při včasné rezervaci online a s předstihem se dostanete na cenu několika dolarů za jízdenku. Mezi LA a San Franciskem začíná cena jízdenek pod pěti dolary, mezi LA a Las Vegas pod třemi dolary a ze San Diega se do LA dostanete dokonce pod jeden dolar. FlixBus nedávno oznámil záměr expandovat se svou sítí dálkových autobusů i do Texasu a na východ USA, do New Yorku. Další linky tedy přibudou v roce 2019.

Počítejte s tím, že cestování v USA vlakem je finančně dost nákladné. Na delší vzdálenosti ještě doporučujeme vyzkoušet třeba aerolinky Southwest, jejich letenky jsou cenově dostupné.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články