Nejkratší cesta k vysněné dovolené: Rady, jak správně hospodařit, aby vám na ni zbylo

Cestování miluje každý.
Zdroj: Profimedia.cz
Málokomu finanční plán stoprocentně vyjdeJeště než se vydáte na cesty, sestavte si svůj denní rozpočet.Jak nenarušit už tak napjatý rodinný rozpočet? Pár fíglů se najde.Nastavte si rodinný rozpočet a vše zaznamenávejte.+ 3 fotky+ 4 fotky

Vědět, za co své peníze utrácíte, je základní předpoklad k tomu mít je pod kontrolou. Lidé si často myslí, že stačí mít hrubý přehled v hlavě, ale tak to není. Velké částky za bydlení, energie a dopravu asi známe všichni. Kolik peněz ale spolkne zábava, hračky pro děti a neidentifikovatelné drobnosti? Budete-li se řídit základními radami, zjistíte, že ušetřit si na dovolenou není možná až zase tak velký problém.

Petra Járková
Petra Járková 20. 06. 2019 16:00

Vyberte nástroj

Je jedno, jestli použijete papír, počítač nebo aplikaci. Vyberte si to, co právě vám nejvíc vyhovuje. Babička určitě zůstane věrná papíru, ale čerstvý maturant dá pravděpodobně přednost aplikaci.

Zapisujte všechny příjmy a výdaje hned

Po týdnu už si nevzpomenete, za co jste tu stokorunu utratili. Často navíc povinnost útratu zapsat může působit preventivně. Uvědomíte si, že další boty vlastně nepotřebujete. I tak se dá ušetřit. Zapisujte opravdu všechno, jinak přehled ztrácí smysl.

Vytvořte kategorie

Rozdělte výdaje na nutné a zbytné. A nezapomínejte i na ty, které platíte pouze jednou ročně. Kategorie záleží na vás, mohou to být například: bydlení, jídlo a drogerie, oblečení, doprava, komunikace, zábava, splátky a spoření. Je důležité, aby je každý člen domácnosti používal stejně.

Používejte barvičky

Pokud máte rozpočet společný pro celou rodinu, můžete barevně odlišit, kdo peníze utratil. Lépe se v tom pak vyznáte.

Vyhodnocujte

Jednou za měsíc si společně s partnerem sedněte a výdaje si projděte. V klidu, bez výčitek a bez přehnaných emocí. Určitě přijdete na to, že některé výdaje byly zbytečné a peníze by se hodily na něco jiného. Díky pečlivému vedení domácího rozpočtu vám mohou zbýt peníze třeba na další dovolenou. O stavu domácích financí mluvte správnou formou i se svými dětmi. To je totiž ta opomíjená finanční gramotnost, která jim v budoucnu zabrání dělat špatná rozhodnutí. Není zase potřeba šetřit za každou cenu, nezapomeňte také normálně žít.

A TADY SE PODÍVEJTE, JAKÁ JE DOVOLENÁ SNŮ, KDYŽ MÁTE DOST PENĚZ!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články