Studium v USA v době pandemie koronaviru

Studium v USA v době pandemie koronaviru
Zdroj: CCI.cz

Středoškolské studium v USA v rámci programu J1 sice jarní opatření proti pandemii koronaviru SARS-CoV-2 ze strany americké vlády narušila, nicméně na konci června byla středoškolským studentům udělena výjimka.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 28. 12. 2020 11:30

Středoškolské studium v USA je i nadále možné

Ačkoli se v posledních měsících objevovaly informace (včetně těch od americké ambasády), že středoškolské studium v USA v rámci programu J1 je v aktuální situaci prakticky nerealizovatelné, není to pravda. Samozřejmě existují jisté překážky a změny, nicméně americká vláda udělila na konci června středoškolským studentům výjimku, i když bylo na jaře vystavování víz J1 zastaveno. Dle českého zastoupení CCI tak většina studentů (více než dvě třetiny), kteří chtěli odletět studovat za Atlantik, také do USA odletěla.

CCI.cz

Kde je možné aktuálně v USA studovat?

Existují regiony, které pandemie koronaviru SARS-CoV-2 zasáhla opravdu výrazně. Jenže ve Spojených státech amerických existují místa, kde se život prakticky nezměnil, což platí především pro menší města a vesnice. Organizace, jež se zabývají umisťováním středoškoláků do rodin, se proto zaměřily především na takové lokality. Nový školní rok tak mnoho studentů z ČR zahájilo prezenčně, byť s určitými omezeními, i když někteří museli absolvovat on-line studium, které známe i z Čech.

CCI.cz

Život studentů v Americe v době koronavirové

Studium v zahraničí přináší nejen poznání školní výuky v jiné zemi, ale také mnohé další zkušenosti. Studenti poznávají místní kulturu, vyzkouší si různé mimoškolní aktivity (sportovní tréninky, umělecké kroužky a jiné kluby), zlepší se v daném jazyce, najdou si nové přátele a osamostatní se. Proto se může jednat o opravdu důležitou životní zkušenost. Aktuální situace ve světě sice cestám do zahraničí příliš nepřeje, neboť mohou být spojeny s různými restrikcemi, nicméně studium v cizí zemi je jednou z cest, o které je vhodné minimálně uvažovat i za stávajících podmínek.

CCI.cz

Co přinese budoucnost?

V současné situaci pochopitelně nelze odhadovat, jak dlouho budou opatření v jednotlivých zemích pokračovat. V rámci Spojených států amerických má navíc každý stát vlastní zákony a pravidla, jež mají zabránit šíření pandemie. Podle aktuálních informací se nicméně se studijními programy na jaro již nyní počítá, takže i příští rok by měli čeští studenti za Atlantik vyrazit. Začátkem ledna by se navíc měl uvolnit zákaz vstupu osob do USA ze Schengenského prostoru, takže rodiče stávajících studentů už nyní plánují vyzvednutí svých potomků na konci aktuálního programu, tedy během června 2021.

Zdroj: CCI.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články