Další žralok v Chorvatsku, Češi panikaří! Jaké je riziko, že na vás zaútočí?

Žralok mako patří mezi nejrychlejší, dokáže plout rychlostí až okolo 70 km/h.
Zdroj: Wikimedia Commons
Žralok mako obývá vody v mírném a tropickém pásmu v mořích po celém světě.Běžně se vyskytuje ve Středozemním moři.I když je považován za člověku nebezpečného, bylo zaznamenáno jen devět nevyprovokovaných útoků na člověka.Jeho špičaté zuby jsou viditelné i při zavřené tlamě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Žralok v Chorvatsku! Šok, zděšení, hysterie. To před pár zažili turisté na pláži nedaleko oblíbeného městečka Makarska, kam během prázdnin jen z Česka ročně zamíří statisíce turistů. V místních vodách nedaleko pobřeží se totiž objevil lidožravý žralok. Zachytit krvežíznivého predátora na video se podařilo německému turistovi Michaelu Braunovi, který zde tráví dovolenou s rodinou. Nyní se objevil další predátor, a to u obce Grebaštica nedaleko Šibeniku.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 10. 06. 2019 15:53

Podle odborníků, kteří měli možnost video shlédnout, jde v prvním případě o žraloka mako. Ten je považován za člověku nebezpečného, i když zatím bylo zaznamenáno jen devět nevyprovokovaných útoků na člověka, z toho dva fatální.

Žralok mako je nejrychlejším žralokem vůbec, dokáže plout rychlostí až okolo 70 kilometrů za hodinu. Dorůst může až do délky čtyř metrů. Není proto divu, že turisty zachvátila panika. Setkání s tímto predátorem je totiž pro většinu lidí noční můrou. Svůj podíl na tom má především série populárních filmů Čelisti ze 70. let.

Nyní se podle chorvatských médií objevil další žralok nedaleko Šibeniku. Připlavat měl až k obci Grebaštica u Šibeniku. Podle místních jde o netradiční úkaz, navíc se prý podle nich jedná o dosud neznámý druh.

Žraloci jsou na Jadranu doma, bát se jich ale nemusíte

Pokud právě přemýšlíte o tom, že zrušíte měsíce naplánovanou dovolenou, nemusíte. Žraloci, stejně jako další dravé ryby, ke Středozemnímu moři prostě patří. Žije zde 47 druhů včetně šestimetrového žraloka bílého, který je celosvětově zodpovědný za většinu útoků na lidi. Přesto zde byl jeho poslední útok zaznamenán v roce 1974.

Příliš časté nejsou ani útoky dalších druhů, během 20. století došlo „jen“ k deseti. Oblast Jadranského moře patří z hlediska výskytu žraloků k poměrně bezpečným. V pobřežních vodách se obvykle nevyskytují. Pravděpodobnost, že zrovna na vás v Chorvatsku žralok zaútočí, je tak skutečně minimální. A navíc - žralok mako byl natočen z jachty na volném moři, tedy daleko od koupajících se lidí.

PODÍVEJTE SE NA SNÍMKY KRVEŽÍZNIVÉHO PREDÁTORA!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články