Temná pověst o lomech Velká a Malá Amerika: Kdo třikrát zazvoní, zemře

Temná pověst o lomech Velká a Malá Amerika: Kdo třikrát zazvoní, zemře
Zdroj: Wikimedia Commons CC BY 2.5 Prazak – Vlastní dílo
Amerika je název pro systém vápencových lomů v Českém krasu. Mezi nejznámější patří Velká Amerika, Malá Amerika a Mexiko. Velká Amerika je nádhernou přírodní scenérií.Podle temných legend se zde ukrýval německý voják Hans Hagen, který byl zavražděn. Jeho duch prý v místě straší dodnes.Milovníci záhad se soustřeďují kolem jedné ze štol, kudy chodíval Hagen na denní světlo. Toto místo má prý oblíbené dodnes.V modlitebně s křížem se duch vojáka Hagena rád zjevuje.+ 2 fotky+ 3 fotky

Lomy Velká a Malá Amerika v okrese Beroun nelákají jen milovníky krásné přírody, ale zájemce o tajemství a mystéria. Dodnes se tu prý zjevuje postrach trampů. Jde o zavražděného nacistického vojáka, který nesnáší táborníky narušující jeho posmrtný klid. Obzvlášť alergický je prý podle očitých svědků na zvuk gongu.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 15. 09. 2019 14:00

Smrt nacistického vojáka

Po skončení druhé světové války se měl podle pověstí ve štolách vápencových lomů Velké a Malé Ameriky ukrývat nacistický voják jménem Hans Hagen. Jeho doupě bylo ve třetím patře západní části komplexu štol Malé Ameriky. Kdosi ale jeho úkryt vypátral a nacistu Hagena na místě zavraždil. Lidé po něm našli poblíž studánky jen bajonet s vyrytým jménem Hans Hagen, celý zbrocený od čerstvé krve. Jedna ze štol pak na to konto dostala jméno Hagenova.

Zle naladěný přízrak

Mezi trampy pak postupně zlidověla pověst, v níž se Hagenův duch v blízkosti lomu čas od času zjevoval, aby se stal jejich postrachem. Démon starých štol návštěvy nesnášel a útočil na každého, kdo se pokusil narušit jeho klid. Nejvíce prý nenáviděl jedince, kteří ho vytrhli ze spaní hlasem železného gongu. Kdo se opovážil zazvonit třikrát, toho zlý duch proklel a nešťastník do roka zemřel.

Historka a současnost

Dnes muzejníci ze strašidelné historky těží, když v podzemní expozici hornictví ve staré důlní štole v Solvayových dolech umístili zařízení, jímž lze prý přízrak v esesácké uniformě schválně přivolat.

V případě že se vydáte obdivovat krásy Malé a Velké Ameriky, neberte si s sebou nic, co zvoní. Nebo snad na duchy vojáků nevěříte a všechno je podle vás jen dílem fantazie podnapilých trampů?

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA TO, CO SE O LOMECH AMERIKA VYPRÁVÍ:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články