Podlažice - místo, kde prý ďábel napsal nejzáhadnější knihu Česka

Codex gigas je největší rukopisná kniha (kodex) světa. Byla pravděpodobně napsána počátkem 13. století v podlažickém klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Podle legend se na sepsání podílel sám ďábel, proto se jí často říká Ďáblova bible.
Zdroj: Wikimedia Commons/Kungl. biblioteket
Codex gigas je největší rukopisná kniha (kodex) světa. Byla pravděpodobně napsána počátkem 13. století v podlažickém klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Podle legend se na sepsání podílel sám ďábel, proto se jí často říká Ďáblova bible.Na místě kláštera, v němž údajně Ďáblova bible vznikla, dnes stojí kostel sv. Markéty.Podle nejznámější legendy měl knihu napsat za jednu jedinou noc mnich, který zaprodal svou duši ďáblu, aby se vyhnul strašlivému trestu zazdění. Nestíhal to, a proto požádal o pomoc právě ďábla.Na jedné ze stránek se ukrývá portrét samotného ďábla.+ 3 fotky+ 4 fotky

Na Chrudimsku, asi kilometr od města Chrast, se nachází obec Podlažice. Ve středověku tu stával klášter, v němž vznikl největší a nejzáhadnější rukopis Codex gigas, přezdívaný Ďáblova bible. Kniha s vyobrazeným ďáblem dodnes nedává spát historikům ani lovcům senzací. Přijměte tedy pozvánku na výlet za tajemnem...

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 26. 08. 2019 18:00

Na okraji vsi Podlažice dodnes najdeme stopy po zaniklém klášteru, který vzal za své při husitském tažení v roce 1421. V současné době na jeho místě stojí kostel sv. Markéty. Podlažický klášter dal ale vzniknout dílu, které předčilo místo svého vzniku i dobu samotnou. Jde o tajemný Codex gigas.

Legenda o ďáblu

Hříšný mnich z podlažického kláštera byl prý odsouzen ke strašlivému trestu - zazdění zaživa. Chtěl ale zachránit svůj bídný život, proto nabídl, že přes noc napíše knihu, jakou svět ještě neviděl. S úderem půlnoci už věděl, že takový slib nemůže splnit. Uzavřel proto smlouvu s ďáblem, který výměnou za jeho duši dílo do rána dokončil. Sám ďábel se pak zvěčnil na jednom z listů, aby o jeho autorství nemohl nikdo pochybovat. Tak praví legenda...

Div středověkého světa

Codex gigas je vlastně jednou velkou knihovnou v jedné jediné knize a obsahuje prakticky veškeré vědění tehdejšího světa. Kromě biblických textů v něm najdeme praktické návody na zaklínání nemocí i zlodějů, tyto návody často obsahují jména ďáblů. Název rukopisu pak pochází od celostránkového obrazu ďábla, který podpořil pověst o spolčení písaře s temnými silami.

Další osudy knihy

Codex měl během dějin několikrát namále. Jen o vlásek unikl z hořícího podlažického kláštera. Později se stal součástí sbírek císaře Rudolfa II., aby ho z Pražského hradu ukořistili na konci třicetileté války Švédové. Ve Švédsku se pak nachází dodnes.

Záhadné Podlažice

Během archeologických vykopávek se v Podlažicích našlo velké množství lidských ostatků. Šlo o kosterní pozůstatky mužů, žen i dětí, které v místě neměly co pohledávat, jelikož benediktinská řehole pobyt žen v klášteře zakazovala. Tento fakt inspiroval umělce i záhadology k vytvoření legendy o Bratrstvu tmy, které mělo uctívat ďábla a obětovat mu během černých mší řadu nevinných lidí. Podle archeologů pochází velká část pohřbených z řad obyvatel přilehlé vesnice, jejichž těla bylo složité vozit na hřbitov do přilehlých Chraštic.

Pokud se chcete s historií Podlažic seznámit detailněji, navštivte nedaleké Městské muzeum v Chrasti, kde je vystavena i replika tajemné Ďáblovy bible.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA TAJEMNOU KNIHU A TO, CO JE V NÍ NAPSÁNO:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články