Dějiště údajných rituálních vražd. To je tajemná Býčí skála

Ve střední části Moravského krasu, v dolní oblasti Křtinského údolí, najdeme temnými legendami opředenou jeskyni Býčí skála. Ve skalní puklině se prý dodnes skrývá nejedno tajemství.
Zdroj: Archiv
Ve střední části Moravského krasu, v dolní oblasti Křtinského údolí, najdeme temnými legendami opředenou jeskyni Býčí skála. Ve skalní puklině se prý dodnes skrývá nejedno tajemství.Návštěvníci prý cítí už zdálky přívaly negativní energie.
Většina zvědavců se ale odradit nedá.
Útroby jeskyně jsou tajemným místem. Jen pozor na bludná světýlka!+ 5 fotek+ 6 fotek

Býčí skála, temnými legendami opředená jeskyně, leží ve střední části Moravského krasu severně od Brna. Stopy údajných děsivých pravěkých obřadů se navždy otiskly do této polozapomenuté krajiny i do paměti tamějších lidí. Ve skalní puklině se prý dodnes skrývá nejedno tajemství.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 31. 07. 2019 14:00

Býčí skála se nachází v Křtinském údolí mezi městem Adamov a městysem Křtiny. Patří do druhého nejdelšího jeskynního systému v Česku o celkové délce přes patnáct kilometrů. Lidé tu žili už ve starší době kamenné, první zmínka o Býčí skále pak pochází z roku 1663. Mýty o jeskyni jsou ale mnohem starší...

Pohřeb, nebo masakr?

Jeskyně posloužila jako hrob vznešeného muže z 5. století př. n. l., kterého musela na jeho cestě podsvětím doprovázet celá družina. Společně s jeho tělem proto přivlekli do jeskyně více než čtyřicet mladých dívek, velmožovy sloužící a několik koní.

Když hranice s urozeným mužem vzplála, dívky a sloužící podle temné pověsti zavlekli hluboko do jeskyně, kde neušli kruté smrti. Useknutýma rukama dívek pak prý ozdobili oltář, jiné mrtvoly zase nechali ležet jen tak na holé zemi s rozetnutou hlavou. Koně rozsekali na kousky a rozmetali v útrobách jeskyně. Hrůznou scénu nakonec vrazi zasypali obilím. Není divu, že se ke skále váže řada pověstí, které jsou mlhavou vzpomínkou na děsivý prastarý obřad.

Negativní energie

Lidé říkají, že v jeskynním systému je slyšet zpěv, výkřiky a volání. Navíc se zde prý objevují světýlka v místech, kde nikdo živý není. Za černých hlubokých nocí zase podle legend vychází z jeskyně okázalý průvod, jenž s prvními slunečními paprsky zase zmizí hlubinách.

Citlivější povahy zde prý dokáží zaznamenat negativní energii, která může návštěvníka zcela zastavit. Zdrojem negativních vibrací Býčí skály mají být právě ony rituální oběti. Energie vychází z útrob jeskyně a ze skalního okna, odkud je cítit strach a odpor dávno zavražděných lidí.

I přes hrůzné pověsti láká Býčí skála návštěvníky i archeology. Najdete ji na naučné stezce Cesta železa Moravským krasem. Komentované prohlídky pro veřejnost se pak konají jen párkrát do roka.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA TAJEMNOU BÝČÍ SKÁLU:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články