Nejtajemnější místa Česka: Pokud se rádi bojíte, udělejte si sem podzimní výlet

Kamenný pastýř v Kloboukách je unikum
Zdroj: Wikipedia
Na Panské skále se točila Pyšná princeznaPanská skála působí majestátním dojmemČertovy varhany patří mezi skvosty z 18. stoletíKamenný pastýř v Kloboukách je unikum+ 6 fotek+ 7 fotek

K naší krásné zemi se vztahuje spousta pověstí spojených se zajímavými a tajemnými místy, která stojí za návštěvu. Pokud tedy při podzimních toulkách zabloudíte na některé z nich, alespoň budete vědět, jaká historie se k němu váže.

Redaktor
Redaktor 16. 11. 2018 08:28

Rotunda Budeč u Záklon

Na kopci nad Zákolanským potokem stojí pozůstatky někdejšího hradiště založeného za posledních Přemyslovců. Podle legendy sem přišli v roce 800 a vybudovali zde jedno z hlavních knížecích sídel, které obýval i jeden z prvních historicky doložených panovníků kníže Bořivoj. Tomu se podařilo sjednotit kmeny a položit tak základy českého státu. Bořivojův syn Spytihněv následně nechal na návrší postavit rotundu sv. Petra a Pavla, kde se údajně učil čtení psaní a latině patron České země kníže Václav.

Rotunda na Budeči stojí dodnes a tajemná historie z ní doslova sálá. Její loď je vůbec nejstarší stavbou v České republice. Při pohledu shora má tvar srdce, které prý kolem sebe vytváří silnou pozitivní energii. Když místo navštívíte, prý se uklidníte a zbavíte starostí.

Kamenný pastýř v Kloboukách

Stojí osamoceně uprostřed roviny nedaleko Slaného. Tři a půl metru vysoký a přes pět tun vážící pískovec je největším menhirem u nás. Podle badatelů patří mezi jeden z nejstarších kamenů z dávných dob. Dodnes se ale neví, jaký byl jeho původní význam. Své jméno však získal podle legendy, která vypráví, že na místě, kde dnes menhir stává, kdysi Bůh nechal jako odvetu za nestoudné rouhání zaklít pastýře se stádem ovcí. Podle legendy se kámen s každým zazvoněním v nedalekém klobouckém kostele posune o jeden krok k městečku. Až k němu dorazí, má prý nastat konec světa. 

Čertovy varhany

Čertovy varhany u Kamenického Šenova působí majestátním dojmem. Někdo je může znát také pod názvem Panská skála. Jedná se o patnáctimetrové čedičové píšťaly, které byly odhaleny díky činnosti lomu fungujícímu v 18. století. Na jihovýchodním úpatí skály můžete vidět Mariánský sloup. Ten byl postaven na památku mladého tovaryše a vdovy, kteří zde umrzli během jedné mrazivé noci. Jejich duchové prý místo obchází a stráží dodnes.

Pokud je vám Panská skála povědomá, je to jistě z pohádky Pyšná princezna. Jinak se o ní vypráví spousta báchorek. Prý je vchodem do pekla, semeništěm negativní energie a citiliví jedinci se zde cítí nepříjemně.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články