Halloween vs. Dušičky: Rozdíl mezi naším a americkým svátkem není jen v dýních a strašidelných kostýmech

Co je vám bližší- americký Halloween nebo české Dušičky?
Zdroj: Pixabay
Doba plastová s sebou přináší i plastové dýně.Čím strašidelnější obličej dýní, tím snáz se zaženou zlí duchové.Lidé jsou vynalézaví a pro zábavu vymyslí zajímavé kousky.Halloween Parade v Dublinu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Předvečer Všech svatých nebo Svátek zesnulých. I tak se říká dni, kdy si připomínáme ty, co s námi již nejsou. V Česku se tomuto svátku říká Dušičky, za oceánem pak Halloween. Jste připraveni na zvyky a tradice amerického strašidelného večera?

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2019 10:00

České Dušičky

Dnes se slaví Halloween. Tento populární americký svátek se u nás pere o místo s Dušičkami, které se odehrávají o pár dní později, a to 2. listopadu. Den, kdy se celé rodiny vydávají na hřbitovy, aby zapálily svíčku na hrobech svých známých, příbuzných, přátel – zkrátka všech lidí, které měly rády, ale jejich čas již vypršel. Češi jezdí mnohdy na druhý konec republiky, aby vzdali úctu zemřelým.

Americký Halloween

Stále větší a větší oblibě se však těší již zmíněný Halloween. Strašidelný večer plný kostýmů, vydlabaných dýní, svítících kostlivců a dezertů připomínajících uříznuté ucho. Mnozí lidé jsou odpůrci této americké verze Dušiček, protože tvrdí, že je to „ta novinka z Ameriky“.

Ačkoliv Dušičky měly, mají a vždy mít budou důležité místo v našich kalendářích, Halloween bychom neměli odmítat jen proto, že je to něco (relativně) nového. I když pro nás to něco nového být může, tento svátek má ve skutečnosti historii hlubší, než byste možná čekali.

Historie Halloweenu

První zmínky o oslavách dne zemřelých sahají až do 18. století, přesněji do roku 1745. Název pochází ze staroangličtiny ze slov All Hallow’s Eve, které se lidem podařilo tak zkomolit, že ve finále vzniklo slovo Halloween. Svátek je to původem keltský a jeho tradicí bylo chodit od domu k domu napříč celou vesnicí v převlečení za duchy, kteří měli symbolizovat duše zesnulých a vykoledovat si trochu jídla. Do Nového světa se pak dostal díky masové migraci Irů a Skotů v 19. století.

Všude samé dýně

K neodmyslitelné části Halloweenu patří samozřejmě dýně, které po vydlabání a vložení svíčky do dutiny sloužily koledníkům k lepší orientaci ve tmě, když chodili po vsi. Strašidelné grimasy vyřezané v oranžových tykvích měly odhánět zlé duchy. Kostýmy a masky starých Keltů měly účel stejný, tedy zahnat zlé duchy. V Americe se pak z tohoto zvyku stalo spíš hobby a soutěž v tom, čí ruka bude vypadat více useknutě.

Milovníci Halloweenu

S Halloweenem se pojí i vykládání strašidelných historek, které se těší oblibě hlavně u starších dětí, které už nebaví koledovat. Čím více krve, tím lépe. Američané Halloween milují, a tak vznikají i speciální díly některých seriálů s touto tematikou. V New Yorku se můžete setkat i s celým krvavým průvodem The Village Halloween Parade.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články