Jihlavské podzemí: Stíny mrtvých a tajemná světélkující chodba lákají milovníky záhad

Jihlavské podzemí: Stíny mrtvých a tajemná světélkující chodba lákají milovníky záhad
Zdroj: jihlava.cz
Systém podzemních chodeb v Jihlavě zvaný jihlavské katakomby je s rozlohou 50 000 m² a délkou asi 25 km po znojemském podzemí druhý nejrozsáhlejší v České republice. Katakomby se nacházejí pod celým městem a pod většinou městských památek. Jde o složitou síť, kdy jsou chodby často i tři nad sebou.Jedna z chodeb ve tmě zeleně světélkuje. Prý je to díky zvláštnímu nátěru, který tu nacisté použili pro případ výpadku proudu během náletu. Přesné složení barvy prý nikdo dodnes neodhalil.Chodbami se dá projít do sklepů některých starých domů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Spletité jihlavské chodby vznikaly propojením původních důlních štol a sklepů. V průběhu dějin sloužily jako únikové cesty, skladiště piva i protiletecký kryt. Za dob okupace si tu nacisté vyzkoušeli nejeden podivný experiment. To vše je jen krátký výčet toho, co všechno jihlavské katakomby pamatují.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 09. 09. 2019 16:56

Jihlavské katakomby jsou systémem podzemních chodeb v Jihlavě. Pyšní se úctyhodnou délkou zhruba 25 kilometrů a po znojemském podzemí jde o druhý nejrozsáhlejší systém u nás. Katakomby, jeden z posledních dochovaných pozůstatků činnosti středověkých jihlavských horníků, vedou pod celým městem a patří k častým turistickým cílům nejen milovníků záhadných míst.

Výklenek plný stínů

Ve skalnaté stěně jedné z chodeb nalezneme výklenek, který je milovníky záhad považován za průchod do jiné dimenze. Právě v tomto místě se prý odehrávají záhadné jevy, které byly pozorovány běžnými návštěvníky i senzibily. Citlivější povahy tu údajně zaznamenávají nepříjemné pocity a přítomnost temných sil. Jiní dokonce přísahají, že tu spatřili postavy či celé průvody podivných stínů.

Duch podzemí

Nejznámější je "černý stín", který tu zachytil reportér Stanislav Motl během natáčení pořadu Na vlastní oči. Po velkém diváckém ohlasu proběhl další pokus, kdy filmaři zapojili termovizi, protože zjevování duchů často prý provázejí změny teploty. Experiment přinesl svoje ovoce, protože v okamžiku, kdy byla postava znovu nafilmována, skutečně poklesla teplota o 1,5 stupně na dobu šesti minut.

Příprava atentátu

V jihlavském podzemí se měl také připravovat atentát na Adolfa Hitlera během jeho plánované návštěvy Jihlavy v roce 1939. Na spiknutí se podíleli jihlavští komunisté a Židé v čele s Janem Appelfeldem, kterého gestapo zatklo 15. března 1939 za údajné umístění nálože do větrací šachty pod pódiem před radnicí.

Teorie o plánovaném atentátu je ale podle historiků příliš divoká, proto sázejí na to, že si celou aféru vymysleli místní Němci, aby na sebe strhli pozornost. Faktem je, že Hitler do Jihlavy nakonec vůbec nepřijel.

Světélkující chodba

Největším lákadlem je světélkující chodba zvaná "svítivka". Jde o několikametrový úsek jedné z chodeb, který ve tmě zeleně září. Klíč k záhadě musíme prý hledat opět u nacistů, kteří tyto chodby používali jako kryt. S největší pravděpodobností tento úsek natřeli speciálním nátěrem, aby při případném výpadku proudu byla v krytu stále relativně dobrá viditelnost.

Pokud toužíte poodhalit roušku tajemství jihlavského podzemí, můžete se objednat na prohlídku. Trasa měří zhruba jeden kilometr a uvidíte na ní kromě záhadných míst i ukázky hornických svítidel a vzorky ryzího stříbra.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články