Před 85 lety se prohlásil Hitler vůdcem: Jak vypadala jeho cesta k moci?

S milovanou fenkou německého ovčáka Blondi.
Zdroj: archiv
Rudolf Hess a Adolf Hitler byli vynikajícími přáteli.Rudolfa Hesse a Adolfa Hitlera pojila víra v nacismus i okultismus.Rudolf Hess svého vůdce všude doprovázel už od roku 1920.Pro Adolfa Hitlera byl Joseph Goebbels ochotný udělat naprosto vše.+ 7 fotek+ 8 fotek

Přesně před 85 lety, po smrti prezidenta Paula von Hindenburga, se jmenoval Adolf Hitler německým vůdcem. Zpočátku by si na jeho úspěch v politice vsadil jen málokdo, podceňovaný mužík ale překvapil a stal se jednou z největších zrůd v dějinách.

Petra Járková
Petra Járková 02. 08. 2019 08:00

Velmi dobrý řečník

Jak se Adolf Hitler, nedostudovaný syn státního úředníka, stal osobou, která zmanipulovala davy a způsobila smrt milionů lidí? Odpověď je podle historiků jasná – Hitler byl dobrým řečníkem a jeho tvrzením o budování nového národního společenství uvěřili i ti nejostražitější. Cestu na vrchol mu usnadnila i situace po první světové válce a hospodářská krize.

 

Schopný psycholog

Hitler se svým způsobem projevil i jako dobrý psycholog – podařilo se mu pomocí zdánlivého zájmu přesvědčit lid, aby se vzdal své svobodné vůle ve prospěch sociálních výhod. Podařilo se mu to zejména díky tomu, že se sám před první světovou válkou ocitl bez financí a smýšlení nižších vrstev obyvatelstva znal tedy velmi dobře.

Vězeň

Rodák z rakouského Branau se stal předsedou Národně socialistické německé dělnické strany, která byla po pokusu o puč v roce 1923 zakázána. Tehdy skončil Hitler ve vězení, kde ale místo pěti let pobyl jen rok.

Židi jsou nepřátelé

O rok později obnovil NSDAP – začal lákat voliče a označovat Židy za vnitřní nepřátele. Už v roce 1933 byl jmenován německým kancléřem a začal konat podle svého přesvědčení, jímž ovlivnil nespočet svých stoupenců. Rok nato, po smrti prezidenta Hindenburga, v srpnu 1934 stanul Hitler jako jediný vůdce a říšský kancléř s konečnou platností v čele Německa.

Okupace

Následný průběh dějin je bohužel notoricky známý – v březnu 1938 zabral Rakousko, poté české pohraničí a o rok později vtrhl do Polska. Poté proběhla okupace téměř celé Evropy, masakry civilních obyvatel a cílené vyhlazování Židů.

Nesmrtelný Hitler

Ačkoliv bylo na nacistického vůdce spácháno několik atentátů, žádný se nesetkal s úspěchem. Svět Hitler opustil až 30. dubna 1945 po sebevraždě v berlínském bunkru.

NA VŮDCE TŘETÍ ŘÍŠE SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články