Před 75 lety přežil Hitler pokus o atentát: Co jste o operaci Valkýra nejspíš nevěděli?

Měl na něj navazovat státní převrat, přičemž spiklenci doufali, že se jim poté podaří vyjednat mír se západními spojenci.
Zdroj: Archiv
Atentát na Hitlera z 20. července 1944 (plán Valkýra) byl pokus o zabití Adolfa Hitlera zorganizovaný odpůrci režimu, kteří se rekrutovali především z řad armády. Měl na něj navazovat státní převrat, přičemž spiklenci doufali, že se jim poté podaří vyjednat mír se západními spojenci. Akce představuje jeden z vrcholů německého protinacistického odboje.Vlastní atentát provedl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg.+ 1 fotka+ 2 fotky

Operace Valkýra je název velkého spiknutí, jehož cílem bylo zlikvidovat nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Atentát z 20. července 1944 se ale nezdařil. Vůdce spiknutí - plukovník Claus Schenk von Stauffenberg - byl zatčen v noci z 20. na 21. července 1944 a následně popraven. Co jste o operaci Valkýra možná nevěděli?

Petra Járková
Petra Járková 20. 07. 2019 08:00

Politické pozadí

Spiknutí Valkýra mělo politické pozadí. Část členů armády chtěla po spojeneckém vylodění v Normandii odstranit Hitlera. Bylo jasné, že Německo jde od porážky k porážce. Spiklenci chtěli vyjednat podmínky kapitulace.

Další oběti

Obětí atentátu měli být také Heinrich Himmler a Hermann Göring. Atentát byl naplánovaný na 11. července. Později přeplánován na 15. července. Nakonec bylo rozhodnuto, že akce proběhne 20. července, i když nebudou přítomni Göring ani Himmler.

Průběh neúspěšného atentátu

Claus von Stauffenberg vešel do poradní místnosti a aktovku položil dolů před Hitlera. Asi ve 12:42 došlo k explozi, ale vůdce byl jen lehce raněn. Nálož byla slabá. Před explozí také někdo odsunul aktovku s výbušninou dál od Hitlera, kterého před rozsáhlejším poraněním také ochránil masivní dubový stůl.

Nečekaný zvrat

Stauffenberg kvapně opustil Vlčí doupě. Byl přesvědčen, že Hitler je po smrti. Bez problémů se dostal na letiště a odletěl do Rangsdorfu. Odpůrci Hitlera přistoupili k druhé části operace a chtěli získat kontrolu nad německou armádou i nad celým Německem. Ale Hitler mrtvý nebyl. Vlčí doupě se nepodařilo izolovat.

Hrdá smrt

Claus Schenk von Stauffenberg byl popraven v noci z 20. na 21. července 1944. S ním byl popraven také Werner von Haeften. Ten se na projev cti vrhl proti kulkám, které letěly na Stauffenberga. Oba muži zemřeli na dvoře říšského ministerstva války.

Pozůstalí a jejich osud

Claus Schenk von Stauffenberg po sobě zanechal manželku Ninu a čtyři děti. Páté dítě bylo na cestě. Nina Schenk byla po neúspěšném atentátu na Hitlera zatčena. Děti byly odvezeny do sirotčince. Do konce války byla vězněna v nacistickém centru ve Frankfurtu nad Odrou. Pak byla přesunuta do jižního Tyrolska a zde jako rukojmí vyměněna za část nacistického majetku. Zemřela roku 2006 ve městě Bamberg. Bylo jí 92 let.

NA FOTOGRAFIE Z VELKOFILMU VALKÝRA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články