Poslední dny Adolfa Hitlera: Před 74 lety se vůdce naposledy objevil na veřejnosti, o 10 dní později spáchal sebevraždu

Poslední dny Adolfa Hitlera: Před 74 lety se vůdce naposledy objevil na veřejnosti, o 10 dní později spáchal sebevraždu
Zdroj: Zoo Děčín
Do historie se zapsal jako jeden z nejhorších diktátorů vůbec, který rozpoutal II. světovou válkuV jeho myšlení převládaly dva zásadní prvky, silný antisemitismus a nacionalismusByl zodpovědný za zločiny nacistického režimu, zejména za vyvražďování Židů, Romů a postižených, ale i všech nepohodlných osobHajlování má své kořeny ve starořímském umění, ve scénách a sochách+ 7 fotek+ 8 fotek

Do historie se zapsal jako jeden z nejhorších diktátorů vůbec, rozpoutal II. světovou válku. Byl zodpovědný za zločiny nacistického režimu, zejména za vyvražďování Židů, Romů a postižených, ale i všech nepohodlných osob. On sám se však považoval za spasitele německého národa. Svoji porážku nesl špatně. Jak probíhaly poslední dny zrůdného masového vraha?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 20. 04. 2019 10:00

Považoval se za nejmocnějšího muže světa, srovnával se s největšími vojevůdci dějin. Nakonec ale ukončil svůj život v berlínském podzemním bunkru pod rozbombardovanou budovou Říšského kancléřství, kam se přesunul už v lednu roku 1945 poté, co se fronta na východě začala obracet. Přesun však chápal jako dočasný, stále věřil v obrat. Následoval ho tam nejen celý jeho štáb, ale i milenka a družka Eva Braunová.

Bunkr byl dvoupatrový, jednoduše vybavený protiletecký kryt, který byl zřízen pro ochranu nejvyšších hodnostářů nacistické říše v roce 1943. Byl zcela soběstačný a umožňoval žít několika desítkám osob zcela izolovaně od okolního světa. Měl vlastní zdroj elektřiny, vody i vzduchové filtry pro čištění vzduchu, které by údajně dokázaly obyvatele ochránit i před smrtícím plynem.

Posledních 10 dní před smrtí

20. dubna, v den svých 56. narozenin, Hitler vystoupil z nitra podzemí na povrch. Na veřejnosti se tenkrát objevil společně s Evou Braunovou a jejich milovanými psy naposledy. Dalších deset dnů už z bunkru nevyšel. 21. dubna večer dosáhly sovětské tanky předměstí Berlína. Den poté utrpěl vojevůdce nervový kolaps. Stalo se to na odpolední konferenci, když byl informován, že Steinerova armáda neměla dostatek sil k ofenzivě na pomoc Berlínu, kterou jí nařídil. Hitler napadl své generály, obvinil je z neschopnosti a zrady a nakonec poprvé přiznal, že válka je ztracena.

Zdrcený diktátor oznámil, že zůstane v Berlíně až do konce a pak se zastřelí. Později téhož dne se zeptal lékaře SS, doktora Wernera Haase, na nejspolehlivější metodu sebevraždy. Ten mu navrhl kombinaci otravy jedem spolu se střelením se do hlavy. Dne 27. dubna byl Berlín kompletně odříznut od zbytku Německa. Zabezpečené rádiové spojení s obrannou linií bylo ztraceno a generálové v bunkru se spoléhali na telefonní linky k vydávání rozkazů a veřejné rádio k získávání informací.

28. dubna byla zachycena zpráva, v níž stálo, že Heinrich Himmler nabídl kapitulaci západním spojencům, kteří ji odmítli. Himmler naznačil, že měl pravomoc k uskutečnění takové kapitulace. Hitler to považoval za zradu. Během odpoledne jeho zloba a hořkost vyústily v hněv, nařídil Himmlera i jeho zástupce zatknout a nechat zastřelit. Propustil i svého lékaře, protože se domníval, že ho chce omámit a vydat do rukou nepřátel.

Svatba a společná smrt

Hitler, který je v té době závislý na kokainu a denně užívá na 80 různých léků včetně testosteronů, opiátů, sedativ a projímadel, na tom není zdravotně příliš dobře. Trápí ho problémy se srdcem, začíná se u něj projevovat Parkinsonova choroba. Cítí, že se blíží konec. Rozhoduje se proto pro svatbu se svojí oddanou milenkou, která mu vždy věrně stála po boku. Berou se krátce po půlnoci.

Adolf Hitler sepisuje manifest a politickou závěť, v níž jmenuje své nástupce, kteří mají zachránit Třetí říši. Jde o Josepha Goebbelse, který by měl zastávat post říšského kancléře a o ponorkového velitele a šéfa válečného námořnictva Karla Dönitze. Ten se měl stát říšským prezidentem. Před polednem 30. dubna oznamuje svému osobnímu tajemníkovi Martinu Bormannovi, že se odpoledne zastřelí. A s ním že zemře i novomanželka.

Kolem půl třetí se oba i se svými psy odebírají do pracovny a zavírají za sebou dveře. Ještě před tím chce Hitler vyjít na povrch, aby naposledy viděl slunce. Palba už je však natolik silná, že ani neotevře dveře na zahradu a raději se vrací dolů. O hodinu později se chodbami bunkru rozlehne výstřel. Po vstupu do pracovny nachází Hitlerův pobočník oba mrtvé. Hitler si po rozkousnutí kapslí s kyanidem ještě pro jistotu prostřelil hlavu svým Walther PPK 7.65, Eva Braunová zvolila jen kyanid. Vedle nich leží mrtví i Hitlerovi psi, na nichž si vůdce chtěl vyzkoušet účinnost smrtících kapslí.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články