Erik Jan Hanussen: Šarlatán, který Hitlera naučil ovládat davy

Erik Jan Hanussen: Šarlatán, který Hitlera naučil ovládat davy
Erik Jan Hanussen měl charizma a uhrančivý pohled. Je jednou z nejzáhadnějších postav nacistického Německa. Jedni ho považují za jasnovidce, druzí za zločince. Dokázal okouzlit samotného vůdce Adolfa Hitlera.Jeho spiritistické seance vyvolávaly údiv a nadšení zúčastněných.Publikum dokázal mistrně ovládat.Adolf Hitler se rozhodl ovládnou svět. Potřeboval proto vypilovat svoje řečnické schopnosti. Obrátil se právě na Hanussena.+ 6 fotek+ 7 fotek

Erik Jan Hanussen, varietní jasnovidec s československým občanstvím, je jednou z nejzáhadnějších postav nacistického Německa. Jedni ho považují za geniálního jasnovidce, druzí za prohnaného zločince. Svými schopnostmi dokázal okouzlit samotného Adolfa Hitlera, brzy však začal vědět příliš mnoho. Proto musel být bez milosti odstraněn.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 14. 07. 2019 14:00

Erik Jan Hanussen - rodák z Vídně, který měl nicméně československé občanství a působil i na našem území - je bezesporu jednou z nejzáhadnějších postav nacistického Německa.

Věštba za kvalitní koňak

Narodil se 2. června 1889 ve Vídni do rodiny kočovného herce židovského původu jako Herschel Chajm Steinschneider. Na samém počátku 20. století se jeho rodina přestěhovala do Boskovic, kde o něm dodnes koluje řada historek. Ve svých třinácti, po smrti matky, utekl z domova a rychle se osamostatnil, aby se vydal na svou podivnou životní dráhu. Obživu nacházel ve varietním a cirkusovém prostředí, zabýval se magií, hypnózou, fakírstvím, telepatií a okultismem.

Za 1. světové války těžil z omezenosti vojenského prostředí, kdy mu výměnou za láhev koňaku jeden z vojáků plukovní pošty ochotně prozrazoval obsahy dopisů. Mladý podvodníček pak svým nadřízeným „věštil“ budoucnost díky takto získaným informacím.

Schopnosti potvrzené soudem

Po velké válce si mění jméno na Erik Jan Hanussen a zkouší se živit jako bulvární novinář, který v tisku odhaluje triky okultistů. Záhy však pochopil, že daleko víc peněz vydělá, když začne kouzelnické fígle osobně provozovat. Lístky na jeho vystoupení a soukromé seance byly vždy dopředu vyprodány a lidé na ně neváhali stát dlouhé fronty. Ne všichni ale byli s jeho službami spokojeni, proto v roce 1928 stanul před soudem v Litoměřicích. Soud ho nakonec uznal za nevinného a Hanussen se neváhal holedbat tím, že jeho nadpřirozené schopnosti potvrdili soudně.

Okouzlil Hitlera

Po vyhraném soudu odchází dobýt Berlín, kde obratně využívá svého talentu manipulovat s davem i s jednotlivcem. Jeho hvězda stoupá, proto za ním přichází i začínající „politik“ Adolf Hitler a žádá ho, aby ho naučil řečnickým schopnostem a umění psychologie davu. Kouzelník neváhá a učí rodícího se vůdce veřejnému vystupování. Jeho lekce jsou účinné a Hitler získává moc a oddané stoupence.

Jako zámožný jasnovidec a vydavatel časopisů se Hanussen účastní společenského života nacistických špiček, dál se schází Hitlerem. Dokonce pro nacistické vrahy pořádá večírky na luxusní jachtě, buduje i muzeum, tzv. Palác okultismu. A všude se prezentuje jako potomek dánských předků...

Věděl příliš mnoho

Joseph Goebbels vůdcova učitele Hanussena nenávidí, proto pátrá po jeho skutečných předcích a nakonec Hitlera vehementně upozorňuje na Hanussenův židovský původ. Nic se ale neděje, věštec slaví stále větší úspěchy. Nakonec ale přece jen přestřeluje - to když předpovídá požár Říšského sněmu. Hitlera prý tato předpověď, která se 27. února 1933 skutečně splnila, rozzuřila do naprosté nepříčetnosti. Hanussena nechává zatknout a pár dní nato zase propustit. O několik týdnu později je ale mágovo mrtvé tělo se zohaveným obličejem nalezeno v lese poblíž Berlína.

SERIÁL LIFEE.cz o nacistech a okultismu

Nacisté milovali okultismus: Jak šéf SS Himmler pátral po pramáti, upálené čarodějnici

Kulhavý nacistický ďábel Joseph Goebbels: Lidi nechával popravovat i podle horoskopu

Autor Jamese Bonda přichystal past na nacistu Hesse: Unesl ho díky horoskopu

Tajemná expedice nacistů do Tibetu: Pořídili záznamy v neznámém jazyce

Pošpiněná svatováclavská koruna, kletba a atentát: Pozadí smrti nacistické stvůry Heydricha

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZÁHADNOU NACISTICKOU POSTAVU, VĚŠTCE HANUSSENA!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články