Záhada kolem Lídy Baarové: Byla agentkou tajných služeb?

Oldřich Nový byl Lídou Baarovou doslova posedlý
Zdroj: archiv
Krásná česká herečka Lída Baarová a nacistická stvůra Joseph Goebbels. Jejich milenecký vztah byl velkou kaňkou v životě asi nejkrásnější hvězdy československého prvorepublikového filmu.Lída Baarová, rozená Ludmila Babková, se narodila 7. září 1914 v Praze.Ve filmech hrála typickou představitelku sličných dívek a mladých žen.Ve společnosti mužů se cítila jako ryba ve vodě. První vztah měla s českým filmařem Karlem Lamačem, Vlasta Burian se kvůli ní chtěl rozvést. Několik let pak chodila s německým hercem Gustavem Fröhlichem. Na snímku Baarová, Fröhlich a právě její budoucí milenec, nacista Joseph Goebbels.+ 11 fotek+ 12 fotek

Lída Baarová, legenda stříbrného plátna. Před válkou milovaná, za války a po ní proklínaná za vztah s nacistickou bestií Josephem Goebbelsem. Poválečný soud ji sice zprostil obvinění z kolaborace, otazníky však zůstaly. Podle některých zdrojů mohla být dokonce dvojitou agentkou tajných služeb…

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 09. 10. 2019 13:20

O herečce Lídě Baarové se hojně mluvilo jako o kolaborantce. To jí sice nikdy nebylo přímo dokázáno, ale určité náznaky ve své době byly. Když Adolf Hitler násilně přerval její vztah s říšským ministrem propagandy Goebbelsem a ona se musela pod pohrůžkou smrti vrátit z Německa do Prahy, bylo to pro ni velké ponížení.

Odboj ji nezajímal

Mezi umělci v Praze se vztahem ke Goebbelsovi nijak netajila a svými výroky řadu z nich popuzovala, zvláště když zapomínala mluvit česky. Režisér Jiří Weiss vzpomínal v rozhovoru na její prohlášení, že: "...se cítí do té míry Němkou, že i ve snu mluví německy."

Herečka se na druhou stranu stala kvůli vztahu s Goebbelsem zajímavým objektem pro odboj. Do Londýna nepřetržitě docházely informace o jejích aktivitách. Několik agentů se s ní neúspěšně snažilo navázat kontakt, především přes herce Oldřicha Nového. Všichni ztroskotali, protože herečka odmítla českým odbojářům sdělit jakékoliv informace.

Koho byla informátorkou?

Nakonec ji pro spolupráci získal charismatický agent německé tajné služby Abwehr Paul Thümmel alias dr. Holm, který ale zároveň pracoval pro československou výzvědnou službu. Čechoslovákům sdělil několik zásadních informací, mezi nimiž byl i plán napadení Švýcarska. Získat ho měl právě od Baarové, se kterou se pravidelně stýkal. Jak později řekla, chránil ji před gestapem, které ji neustále sledovalo.

Z vděku k Thümmelovi alias Holmovi se Baarová na oplátku scházela s šéfem pražského řídícího úseku SD (Sicherheitsdienst, zpravodajská služba SS a NSDAP, pozn. red.) Horstem Böhmem a ptala se ho na to, co chtěl vědět Holm. "Snažila jsem si zapamatovat, o čem byla řeč. Druhý den jsem všechno vypověděla Holmovi," popisovala, kterak se snažila vyzvídat. Sem tam měla na oko "něco pustit" právě nacistům.

Příběh se ale začal zamotávat. Vedoucí pražského SD Walter Jacobi po válce popřel, že by Baarová byla přímo agentkou nacistů, ale potvrdil, že byla jejich aktivní informátorkou. A to byl jeden z důvodů, proč se po válce dostala do vězení za údajnou kolaboraci s Němci. Zůstala tam téměř rok a půl…

Obvinění se neprokázala

Seznam obvinění proti Baarové zřejmě neobsahoval dostatek důkazů, zdali vůbec nějaké. Většinou se jednalo o názory svědků, jak herečka žila a s kým. A tak byla po šestnácti měsících věznění a soustavného vyšetřování propuštěna na svobodu. Další rok trvalo, než se proti Baarové zastavilo celé řízení. Podivné, když se zamyslíme nad tím, že herečku drželi ve vězení tak dlouho a byla spojována s řadou nacistických pohlavárů, československých politiků a zpravodajských služeb.

Držel nad ní přece jen někdo mocnou ochrannou ruku? To už se dnes asi nedozvíme. Jisté je, že pomoc zvenčí ji zachránila od mnohaletého vězení, kam ji jako kolaborantku řada "slušných" občanů chtěla dostat…

NA PŘÍBĚH BAAROVÉ A GOEBBELSE VE FOTKÁCH SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články