Popravili ho raději spoutaného, tak se ho nacisté báli. Výročí smrti hrdiny Josefa Mašína

Josef Mašín, člen odbojové skupiny Tři Králové, a jeho památník v Lošanech.
Zdroj: Archiv
Štábní kapitán Josef Mašín na fotografii z roku 1928Josef Mašín je považován za hrdinu, který padl za svou vlastJosef Mašín byl duší voják. I v civilu se ale stavěl na odpor totalitě.Rodina Josefa Mašína. V dolní řadě dcera Zdeňka, tchyně Emma Nováková a manželka Zdeňka. Nahoře pak synové Josef a Ctirad.+ 6 fotek+ 7 fotek

Mašínové! Málokterá rodina tak zasáhla do našich dějin, jako právě oni. Prvním z rodinného klanu, který v boji za své ideály neváhal popadnout zbraň a riskovat život, byl Josef Mašín starší - legionář ze Sibiře, prvorepublikový důstojník a za okupace člen slavné odbojové skupiny Tři králové. Před 77 lety ho nacisté popravili na vojenské střelnici v pražských Kobylisích.

Petra Járková
Petra Járková 30. 06. 2019 08:00

Josef Mašín se narodil v Lošanech u Kolína do sedlácké rodiny. Odmala měl svoji hlavu a odvahu. Během krátkého studia na důstojnické akademii se slovně utkal s jedním omezeným starým důstojníkem, který se ho ptal na něco z vojenské taktiky. Mašín mu odpověděl "Šavle hore a hurá" a záhy se musel z akademie poroučet.

Na armádu však nezanevřel, v květnu 1915 se přihlásil do Československých legií a zúčastnil se mimo jiné i slavné bitvy u Zborova. V meziválečném období sloužil na mnoha místech Československa. Okupaci Československa nacistickými vojsky nesl těžce. Nejdříve fyzicky zaútočil na nadřízeného, který mu zakázal postavit se okupantům se zbraní v ruce. Pak přešel do ilegality a odboje, byl členem legendární skupiny Tři králové.

Třem králům šli nacisté dlouho po krku, Josefa Mašína dopadli v květnu 1941 v pražských Nuslích. Šli najisto, perfektně vyzbrojení. Strhla se divoká přestřelka a rvačka. Na postřeleného Mašína se vrhlo několik gestapáků, Mašín se skutálel ze schodiště, zlomil si nohu v bérci. S posledními zbytky vědomí se chtěl zastřelit, ale gestapáci mu ruku s zbraní chytili. Pistoli pustil až poté, co mu gestapáci prostřelili zápěstí.

Gestapo se ho bálo

Po alespoň částečném vyléčení byl Mašín mučen gestapem, které se z něj snažilo vymlátit informace o dalších odbojářích. Mašín se s gestapáky pral, před výslechy mu proto raději navlékali svěrací kazajku. I tak k němu raději chodili minimálně po dvou. Několikrát se snažil spáchat sebevraždu - rozbil si hlavu o topení, snažil se překousnout si tepnu. I přes veškeré myslitelné hrůzy nikdy nepráskl nikoho z odbojářů.

Po atentátu na Heydricha (květen 1942) chtělo gestapo, aby Mašín atentát odsoudil. Odmítl stát se součástí nacistické propagandy a řekl jen, že lituje, že Heydricha nemohl zabít sám. Nacisté usoudili, že jim tenhle hrdina už ničemu neprospěje, a tak ho před 77 lety na Kobyliské střelnici popravili. Ani tam mu nesundali pouta. Mašín se jen hrdě postavil do pozoru a zvolal "Ať žije Československá republika!" Pak přišel osudový výstřel...

Osudy jeho rodiny

Mašínova manželka Zdena byla rovněž vězněna a mučena gestapem. Po válce obdržela vyznamenání Československého válečného kříže, ale po nástupu komunistů k moci byla odsouzena za protikomunistickou činnost na 25 let vězení, kde v žalostném stavu zemřela v roce 1956.

Do dějin se zapsali i Mašínovi synové Josef a Ctirad. Stejně jako jejich otec milovali svoji vlast a nenáviděli totalitu, která ji zachvátila. Na jejich protikomunistický odboj je dodnes pohlíženo kontroverzně, neboť při útěku na Západ zabili příslušníky SNB a několik příslušníků východoněmeckých ozbrojených složek. Za oběť jim při přepadení vozu s výplatami padl i civil - účetní. Pro jedny jsou bratři Mašínové hrdinové, kteří se vzepřeli komunistické moci a jejím představitelům, pro druhé vrazi.

Jejich sestra Zdeňka byla po celý život komunisty za čin svých bratrů perzekuována. Ale stejně jako její otec, ani ona - jediná v současné době stále žijící členka rodiny Mašínů - nikdy nebyla zlomena a vždy byla hrdá na to, že je Mašínová, a ctila ideály svobody a demokracie.

RODINA MAŠÍNOVÝCH - PRO NĚKOHO HRDINOVÉ, PRO JINÉHO VRAZI VRAZI. PODÍVEJTE SE DO NAŠÍ GALERIE!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články