Hana Hegerová: Z vězení telefonovala přes odpadní rouru

Hana Hegerová: Z vězení telefonovala přes odpadní rouru
Zdroj: Profimedia
Hana Hegerová (20. října 1931 Bratislava – 23. března 2021 Praha) patřila a vždy bude patřit k nejlepším českým zpěvačkám.Hana Hegerová už několikrát vstala hrobníkovi z lopaty, ale vždy se přes to dokázala přenést.Hana Hegerová spolupracovala také s mnoha zvučnými jmény z česko-slovenské hudební scény. Na fotografii jsou s ní Richard Müller, Michal Horáček, Petr Hapka a Jolana Voldánová.Hana Hegerová se i v pozdním věku zajímala o společenské dění a neváhala podpořit dobrou věc, jakou bylo v roce 2010 otevření neobvyklé pražské Kavárny Potmě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Hana Hegerová, první dáma českého šansonu, zemřela v úterý 23. března 2021 ve věku 89 let. Její život by vydal na velkofilm, protože na růžích rozhodně neměla ustláno. Rozjetá kariéra, vězení, nemoci a ztroskotané vztahy - tím vším si česká Edith Piaf musela projít.

Petra Járková
Petra Járková 23. 03. 2021 14:29

Hana Hegerová nevyrůstala v příliš šťastné rodině, proto od malička co nejvíce utíkala ke kamarádkám, které žily v rodinné harmonii. Rodiče sice zpěvačku pokřtili jako Carmen Máriu Štefánii na přání babičky intelektuálky, která milovala operu Carmen, ale umělkyně si po smrti rodičů změnila jméno na Hanu, aby nebyla tak nápadná.

Smůla na partnery

Hana vystudovala gymnázium, ale kvůli špatnému kádrovému posudku nemohla ve studiu pokračovat. Začala tedy pracovat v rodném Komárnu v loděnici a navštěvovala alespoň všemožné kurzy - dietetický, rentgenologický, zkusila si práci zubní laborantky, ale zabrousila i k divadlu.

Tehdy se ukázalo, že právě divadlo a hudba je její život. Začala hrát na různých slovenských scénách. V divadle se také seznámila s budoucím manželem Daliborem Hegerem. Po svatbě se páru narodil syn Matúš. Manželství se ale rozpadlo a Hana po třech letech zůstala se synem sama.

Aby sebe i dítě uživila, opět hrála v různých divadlech, kde se seznámila s dalším osudovým mužem. Byl jím režisér Jan Roháč. Přestože se jednalo o lásku jak z románu, Roháč nedokázal být věrný a jeho zálety zlomily vztahu se zpěvačkou vaz. Hanou to otřáslo natolik, že si už nikdy žádného muže do života nepustila natrvalo.

Obrovská rána pak přišla v roce 2015, kdy jí zemřel syn Matúš. Bylo mu pouhých šedesát let. "Měl smrtelnou nemoc," prozradila tehdy zdrceně.

Těžké časy ve vězení

Hegerová výborně ovládala několik světových jazyků, často proto vystupovala v zahraničí, především ve Francii. Stala se u nás i ve světě hvězdou první velikosti. Ani tak ji ale nepotkalo v životě samé štěstí.

V roce 1980 byla na půl roku uvězněna kvůli údajné zpronevěře milionu korun, které byly určeny pro Karla Gotta. Zpěvačka však prý také čekala na velkou částku, proto ji nenapadlo, že peníze nejsou pro ni. Až když se Karel začal shánět po svých financích, podezření padlo právě na Hegerovou a byla obviněna, že peníze zpronevěřila schválně.

Měla dostat deset let vězení, naštěstí se za ni tenkrát postavila kamarádka, zapálená komunistka Jiřina Švorcová, která nakonec zařídila jen půl roku natvrdo. Hegerová se však ve vězení nezhroutila. Později přiznávala, že ji tato doba velmi zocelila a naučila se vyžít s málem.

Telefonovala přes odpadní rouru

Naučila se prý také vyšívat nebo třeba „telefonovat přes odpadní rouru“. „Myla jsem záchod a v té rouře najednou slyším: Haničko, zdravím vás! Takže jsem od té doby věděla, že taková roura může sloužit i jako telefon. Ohromné věci jsem v tom vězení zažila. Třeba koňovat. To napíšete dopis, papírek upevníte na tyčku, vystrčíte z okna a rozhoupete ji a dopis se nakonec dostane to těch správných rukou. To je život. Když vidím nějaký film z vězení, uvědomím si, že spousta lidí ho nemůže chápat, když to nikdy nezažili,“ prozradila v jednom z rozhovorů.

Po návratu z vězení však nemohla vystupovat, zpívala v baru hotelu Intercontinetal a vypadalo to, že její hvězda pomalu vyhasíná. Pomohl jí ale velký kamarád a souputník Petr Hapka a společným hitem Levadulová ji vrátil na hudební výsluní.

Poslední léta už se na veřejnosti neobjevovala, dlouho byla hospitalizovaná v pražské Nemocnici Na Homolce. "Poslední měsíc byl složitý, měla nějaké závažnější zdravotní potíže, kvůli kterým podstupovala dialýzu," potvrdil zdroj Blesku, který zprávu o úmrtí královny šansonu přinesl.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články