Ladislav Štaidl, parťák Karla Gotta: Kvůli Bartošové se spolu dlouho nebavili

Ladislav Štaidl je český hudebník, kytarista, pianista, dirigent, kapelník,skladatel, textař, hudební aranžér, zpěvák a podnikatel.
Zdroj: Profimedia.cz
Ladislav Štaidl byl český hudebník, kytarista, pianista, dirigent, kapelník, skladatel, textař, hudební aranžér, zpěvák a podnikatel.Na podzim roku 1963 se společně s bratrem Jiřím spolupodíleli na činnosti klubu a kapele Olympic ve Spálené ulici, měli za sebou práci v Karlínském kulturním kabaretu (přezdívaný Karkulka) vedeném Jiřím Brabcem.V tomto roce začal pracovat i pro divadlo Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem. Společně s ním a s bratrem Jiřím pak v roce 1965 založili Divadlo Apollo, v roce 1967 odjeli společně na půl roku do Las Vegas ve státě Nevada v USA.+ 3 fotky+ 4 fotky

Ladislav Štaidl (†75), který se poslední čtyři týdny pral s nemocí covid-19 na metabolické jednotce JIP III. interny Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze, bohužel v neděli 31. ledna 2021 zákeřné nemoci podlehl.

Petra Járková
Petra Járková 31. 01. 2021 09:55

Bývalý hudební boss, který se svým orchestrem léta doprovázel Karla Gotta (†80), patřil mezi nejúspěšnější české hudebníky. Skvěle hrál na kytaru i piano, ale byl i uznávaným dirigentem, kapelníkem, textařem, skladatelem a zpěvákem. Společně se starším bratrem Jiřím a legendárním zpěvákem Karlem Gottem tvořili silnou trojku, které odolala jen málokterá žena.

Zblázněný do Bartošové

Ladislav Štaidl a Karel Gott byli velcí přátelé. Spojovala je láska k hudbě, luxusu, ale i k ženám. Nejednou si prý kvůli nějaké krásce vjeli do vlasů. Bohužel se na jejich přátelství neblaze odrazil i vztah Štaidla a zpěvačky Ivety Bartošové. Gott mu dlouho nemohl přijít na chuť.

Říká se, že Karel tenkrát nemohl překousnout, že Ladislav po víceji než dvaceti letech opustil post kapelníka a přestal pro něj skládat. Zaměřil se totiž na kariéru své nové lásky - Ivety Bartošové. Byl z ní úplně poblázněný, skládal pro ni písničky, běhal za ní jako pejsek a vše se točilo pouze kolem krásné blondýnky. Gott se najednou cítil uražený, odstrčený a nedoceněný, což vedlo k tomu, že se na Štaidla naštval a nějaký čas se spolu nebavili.

Gottovy padesátiny

Vše se obrátilo k lepšímu roku 1989, kdy Karel Gott pozval Štaidla na své padesátiny do Lucerny. Ženatý Ladislav přišel, a aby veřejně neukazoval celému národu nevěrnou tvář, nesedl si vedle Bartošové. To ale neuniklo Gottovi a neodpustil si rýpnutí do kamaráda, což bohužel zachytily i televizní kamery a onu provokaci následně odvysílaly. Štaidl se tehdy strašně rozzuřil. Nakonec však stejně jeho zálety vyšly najevo a on začal s Bartošovou oficiálně žít. Vztah sice nevydržel, ale vzešel z něj společný syn Artur.

Velkolepé úspěchy

Ladislav Štaidl napsal hudbu k více než osmdesáti televizním a celovečerním filmům, které režírovali Zbyněk Brynych, Jaromil Jireš, Juraj Jakubisko, Jaroslav Dudek, Hynek Bočan, Jiří Adamec, Ladislav Rychman, Karel Steklý, Evžen Sokolovský, Ján Roháč, Radúz Činčera, Tomáš Vondrovic a Jan Fuchs.

Byl také autorem více než 200 písní a textů, nejčastěji psaných pro Karla Gotta, Dalibora Jandu, Darinu Rolincovou a Ivetu Bartošovou. V roce 1992 ukončil činnost v umělecké branži a od té doby o sobě dával vědět jen minimálně. Dne 28. října 2015 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články