Zesnulá Hana Hegerová: 55 let starý rozhovor ukazuje její obdivuhodnou tvář

Zesnulá Hana Hegerová: 55 let starý rozhovor ukazuje její obdivuhodnou tvář
Zdroj: Profimedia.cz

Hana Hegerová, zesnulá královna šansonu a noblesní dáma, prožila život plný úspěchů, byl však lemován i velkými ztrátami a tragédiemi. Rozhovor, který v roce 1966 poskytla v rodné slovenštině trochu nepřipravené moderátorce, ukazuje její skromnou pokornou tvář.

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 03. 2021 07:12

Hana Hegerová, rozená Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová, byla každým coulem noblesní dámou. V žilách jí kolovala šlechtická krev, její hlas naháněl husí kůži, svět se před ní skláněl v obdivu. Ona přesto žila skromně a pokorně až do smrti.

Jméno Carmen jí připadalo příliš nabubřelé, proto si zvolila "obyčejnou" Hanu. Dokonale ovládala řadu jazyků. Česky mluvila tak, že mnozí vůbec netušili, že jde o Slovenku narozenou 20. října 1931 v Bratislavě. Po předcích ovládala i náročnou maďarštinu, francouzsky mluvila jako z partesu a poslouchala pořady v angličtině. Přesto říkala, že má prostě jen dar na jazyky, a že to ani nestojí za řeč.

Archivní rozhovor plný pokory

Skromná byla odjakživa, o čemž svědčí archivní rozhovor, který je dodnes k vidění na Youtube. Poskytla ho v roce 1966 bratislavskému studiu tehdejší Československé televize. V pořadu Keď hviezda zostúpi promluvila o šansonech a na otázku moderátorky radila začínajícím zpěvákům, čeho se vyvarovat.

Začátky televizního vysílání u nás byly tehdy ještě v plenkách, vždyť Československá televize vysílala teprve od roku 1953. Rozhovor tak dnešní optikou působí poněkud úsměvně. Tady jsou vybrané pasáže.

Co uděláte, když dostanete text a partituru nového šansonu?

"Bojím se používat příliš velká slova, dávám se prostě unášet. Myslíce na obsah, dávám se vést hudbou a snažím se najít nějaký vnitřní výraz šansonu. Nikdy nemyslím na výrazové prostředky, ale na to, co chci šansonem říci, abych to zpracovala a předala divákovi."

Vaše práce na jazzových projektech je podobná?

"Není podobá, protože se této práci vůbec nevěnuji. Neovládám tento žánr, nejsem dostatečně muzikální. To není falešná skromnost, to je konstatování faktu. Jazz totiž předpokládá absolutní muzikálnost, aby tam byla možnost improvizace, a já bohužel tuto danost nemám. Pokud stojím před mikrofonem a zpívám, a to je moje povolání, tak musím dělat jen ten žánr, který je mi bližší."

Popularita zpěváků je velká, svědčí o tom i to, že mnozí začínající zpěváci se snaží napodobit hlas a interpretaci svého oblíbeného zpěváka. Jaký na to máte názor?

"Že to není správné ani moudré, protože publikum zaujme jen ten, kdo je svůj, osobitý a nový."

O rok později Hana Hegerová dobyla Paříž! Hostovala v tamní Olympii, což jí vyneslo přezdívku Piaf z Prahy. Později vystupovala po celém světě, v zahraničí jí vycházely gramofonové desky po statisících, objevovala se v televizích. Byla skutečně svá, osobitá a hlavně nezapomenutelná...

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články