Hana Maciuchová: Vážná nemoc jí znemožnila mít to, po čem nejvíce toužila. Počátek vztahu s Adamírou byl plný potíží

Hana Maciuchová: Vážná nemoc jí znemožnila mít to, po čem nejvíce toužila. Počátek vztahu s Adamírou byl plný potíží
Zdroj: Showpix.cz
Hana Maciuchová (*29. listopadu 1945) patřila k největším hereckým legendám Česka. Její život ale kromě radosti provázely i tragédie.V pětatřiceti letech se Hana Maciuchová musela vypořádat s vážnou nemocí. Lékaři jí po operaci sdělili, že už nebude moci mít děti. Byla to pro ni zdrcující zpráva.Naštěstí se mohla opřít o herce Jiřího Adamíru, který byl jejím tehdejším životním partnerem.
Začátky jejich vztahu ale byly těžké. Herečka nechtěla rozbít Jiřího manželství.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Hana Maciuchová, jedna z největších hereckých legend, zemřela 26. ledna 2021 ve věku 75 let. Během své kariéry se objevila nejen ve filmech, ale také v mnoha divadelních inscenacích. Dlouho jsme ji mohli vídat i v nekonečném seriálu Ulice, kde si zahrála profesorku Miriam Hejlovou. Jaký byl ale její soukromý život? Jak se dokázala vypořádat s rakovinou? A jaké byly začátky jejího vztahu s hercem Adamírou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 01. 2021 20:00

Hana Maciuchová se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku. Byla to herečka a pedagožka. Vystudovala Divadelní fakultu Akademie múzických umění. Proslavila se rolemi v seriálech Krkonošské pohádky, Žena za pultem, Nemocnice na kraji města, Dynastie Nováků, Chalupáři a Ulice.

Krutá rána osudu

Hana Maciuchová měla ráda děti a toužila po tom, že jednou založí velkou rodinu. Její plány však zhatila operace, kterou kvůli vážné nemoci prodělala v roce 1980. Poté, co se probrala z narkózy, jí lékaři sdělili smutnou zprávu, že nebude mít děti. Herečku celá situace psychicky zdeptala. Bylo jí pětatřicet let, měla rozjetou kariéru a před sebou celý život.

„Dostala jsem kvůli tomu silné horečky,“ svěřila se Maciuchová. Nešlo o žádné pooperační komplikace, ale o vypjatou psychiku. Přesto nikdy nepomyslela na to, že by své trápení dobrovolně ukončila. Seznámení s hercem Jiřím Adamírou se pro ni stalo příslovečným světlem na konci tunelu.

Uhranul ji svou existencí

Přesně těmito slovy popsala herečka Hana Maciuchová své seznámení s Jiřím Adamírou, který se stal její životní láskou. Potkali se při televizní inscenaci První radosti. „Jako herce jsem ho už dávno znala,“ prozradila Maciuchová pro Český rozhlas. „Během naší spolupráce byl velmi vstřícný a laskavý. A tak jsme se do sebe zamilovali.“

Začátky jejich vztahu byly ovšem problematické. Adamíra byl ženatý a Maciuchové se zprvu příčilo, že by měla na svědomí rozpad manželství. Neustále se tak rozcházeli a dávali znovu dohromady. Herečce vždy imponovali starší muži, takže poměrně velký věkový rozdíl vůbec neřešila. Rozdělila je až jeho smrt v roce 1993, kdy prohrál boj s rakovinou páteře.

Rakovina

Před několika lety byla herečce diagnostikována rakovina prsu. Podstoupila tehdy náročnou operaci a léčbu. Tenkrát vše dopadlo dobře, ale jak sama uvedla, nemoc se může kdykoli vrátit. Závažné onkologické onemocnění bylo také jedním z důvodů, proč skončila v seriálu Ulice.

„Pociťovala jsem velkou únavu. Paradoxně to však mohlo tu nemoc spustit. Tělo totiž bylo zvyklé na každodenní stres,“ dodala. I přes zdravotní potíže se stále snažila žít, nebála se ani změn.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hana Maciuchová

Český rozhlas: Hana Maciuchová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články