Jiří Adamíra: Nesmělý muž, který se ale dokázal o ženu i poprat. Zemřel po boku životní lásky

Jiří Adamíra: Nesmělý muž, který se ale dokázal o ženu i poprat. Zemřel po boku životní lásky
Zdroj: Česká televize
Jiří Adamíra byl hercem, dabérem a pedagogem.
Kvůli svému silnému charisma byl vybírán do rolí vážených mužů.
Hana Maciuchová se stala jeho životní láskou.
Dalo by se říct, že jej dokázala zkrotit. Měl být prý živel.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Jiří Adamíra patřil bezesporu mezi nejvíce charismatické české herce. Důkazem toho je, že byl obsazován do rolí šéfů, šlechty či policejního rady Korejse ze seriálu Panoptikum města pražského. Byl takový suverén i v soukromém životě? O ženy nouzi neměl, přesto ta, kterou miloval nejvíce, stále odolávala.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 11. 2020 13:00

Jiří Adamíra se narodil 2. dubna 1926 v Dobrovicích. Byl to herec, vysokoškolský pedagog a dabér. Angažoval se v divadle, filmu i rozhlase. Za jeho televizní počiny jmenujme Třicet případů majora Zemana, Chalupáře nebo Dobrodružství kriminalistiky.

Nesmělý mladík

Prý měl mít stovky žen. Zda je to pravda, nebo jen vymyšlená historka se neví. V mládí byl však Adamíra velmi nesmělý. Až s přibývajícím věkem a profesními zkušenostmi získal tolik potřebné sebevědomí a charisma. Rád objekty svého zájmu dobýval a prožil jak krátkodobé románky, tak i trvalejší vztahy.

První manželství mu moc nevyšlo, pak se ale seznámil s Ljubou Benešovou, která byla manželkou herce Josefa Langmilera. Adamíra na to nedbal a neváhal se s jejím chotěm poprat. Zvítězil, jejich svazek se rozpadl a Jiří slavil druhou svatbu. Přestože si tuto ženu tvrdě vybojoval, pravá láska měla teprve přijít.

Ta pravá

Jeho skutečnou a pravou láskou se stala herečka Hana Maciuchová. Poznali se v době, kdy ještě žil s Ljubou Benešovou. V manželství to ale pěkně skřípalo, takže se blížil neodvratný konec. Jak později Maciuchová uvedla, nedovedla si představit, že by si něco začala se ženatým mužem. A přece.

Vzájemné sympatie přišly hned při prvním setkání u natáčení filmu První radosti. Přestože se několikrát rozešli, aby se zachovali „správně“, po chvíli se zase k sobě vrátili. Jejich láska byla jednoduše silnější. Jednu věc mu ale Hana Maciuchová celý život odpírala. Odmítla se za něj provdat. Měla totiž strach, že by jejich manželství skončilo jako ta předešlá.

Dvacet let

Přestože mu nikdy nedala to, co chtěl nejvíce, prožil s ní dlouhých dvacet let. Odloučila je až hercova rakovina. Hana Maciuchová ovšem později uvedla, že její partner nezemřel na nemoc jako takovou, ale na pooperační komplikace, různá zdržení a problematická rozhodnutí lékařů. I když to bylo velmi těžké, musela se po jeho smrti odrazit ode dna a začít znovu žít.

Zdroje informací:

Wikipedia: Jiří Adamíra

Česká televize: Jiří Adamíra

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články