Jaroslav Marvan: Ničila ho rakovina, den před smrtí vážil jen 41 kg

Hříšní lidé města pražského
Zdroj: se souhlasem České televize

Legenda české kinematografie a jeden z nejobsazovanějších herců vůbec, to byl Jaroslav Marvan. O jeho soukromí se dlouho nevědělo, jen to, že žije v bezdětném manželství. Co si ale pro radu Vacátka přichystal osud na sklonku jeho života? Bohužel nic pěkného.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 09. 2020 13:00

Jaroslav Marvan se narodil 11. prosince 1901 na Žižkově. Říkalo se o něm, že je pečlivý a vždy připravený. Kromě divadla se věnoval také filmu. Před druhou světovou válkou i během ní ztvárnil až devadesát postav. Jeho životní role byla samozřejmě rada Vacátko ze seriálu Hříšní lidé města pražského. Za svůj život získal spoustu cen, dalo by se říci, že jej vyznamenaly a hlavně uznávaly všechny režimy.

Před smrtí si znepřátelil manželku

Láska kvete v každém věku. Celý život byl věrný své manželce Marii, dokud se nezamiloval do své mladé kolegyně z Národního divadla, Aleny Jančaříkové. Marie se o něj starala celý život, jejich manželství dokonce obětovala svou kariéru, jenomže nemohla mít děti.

A možná právě tento fakt donutil Jaroslava Marvana k nevěře. Toužil zplodit před smrtí alespoň jednoho potomka. Marii však nic netajil, řekl jí pravdu. Ona mu nakonec románek povolila, když se ale dozvěděla o tom, že je Alena těhotná, neustála to. Začala vyhrožovat a žádala, aby šla herečka na potrat. Marvan se k tomu raději moc nevyjadřoval. Nechtěl vyvolávat další konflikty.

První příznaky nemoci

Prvních viditelných příznaků závažné nemoci si jeho herečtí kolegové všimli během natáčení filmu Smrt černého krále z roku 1971. Zde si zahrál svou pravděpodobně nejoblíbenější postavu, radu Vacátka. I když byl velmi unavený, ještě stále dokázal rakovině alespoň trochu odolávat.

Bolestivý konec

Úplně posledním Marvanovým počinem byla Noc na Karlštejně. Dva roky po natáčení Černého krále již nedokázal chodit, na plac ho museli vždy přinést. Až před objektivy kamer pookřál dost na to, aby byl schopen hrát.

Během několika posledních dnů trpěl velkými bolestmi a rapidně ubýval na váze. Jeho žena Marie, která s ním vydržela až do hořkého konce, si poté zapsala do deníku, že dle lékařových slov má její manžel rakovinu jak v žaludku, tak už i v prostatě. Den před smrtí vážil kdysi statný muž pouhých 41 kg. Zemřel 21. května 1974 ve věku 72 let.

Zdroj textu: Wikipedie, Blesk, Super

Zdroj fotek: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články